"Ledeni talas" glavni krivac za "deblje" račune za struju

"Ledeni talas" glavni krivac za "deblje" račune za struju

Decembarski računi za struju uvećani su od 10 do čak šokantnih 100 posto, a u Elektroprivredi Srbije kažu da je verovatno "ledeni talas" razlog veće potrošnje, te da su zato najverovatnije uvećani i računi.

Ipak, u EPS kažu da na njihovim šalterima nema više potrošača s reklamacijama nego što je uobičajeno. To potvrđuju i u Nacionalnoj organizaciji za zaštitu potrošača, čiji predsednik kaže da dosad nije bilo žalbi na decembarske račune za struju.

U EPS tvrde da prosečne temperature u decembru nisu dostizale ni prvi stepen iznad nule na Celzijusovoj skali, a da je prosečna temperatura u decembru 2015. iznosila 4,33 stepena.

Svaki stepen povećava za šest odsto potrošnju električne energije u domaćinstvima koja struju troše za grejanje, a kojih je u Srbiji između sedam i osam odsto. Uvećani računi mogu da se objasne greškom u očitavanju, što se dešava jednom u stotinu slučajeva, a drugo objašnjenje je veća potrošnja, kaže Slobodan Ružić, doktor elektrotehničkih nauka.

Međutim, anketa među Beograđanima pokazala je da je gotovo svako drugo domaćinstvo dobilo "deblji" decembarski račun. Veći iznosi na računima stizali su i onima koji ne koriste kilovate za grejanje i onima u čijim domovima je toplo zahvaljujući struji.

Očitavanje brojila završeno je 6. januara. Na decembarskim računima obračunata je potrošnja za 30, 31 ili 32 dana. Stručnjaci kažu da zbog dužeg vremenskog perioda obračuna, potrošač ne može da pređe granicu između zona i tako lakše uđe u plavu ili crvenu zonu, jer se zone procentualno pomeraju prema obračunskom periodu.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan