Ledeni talas pokosio virus gripa

Ledeni talas pokosio virus gripa

Ledeni talas koji je pogodio Srbiju, ne odgovara ni gripu, pa su temperature ispod nule presekle porast obolevanja od ovog virusa. Već sa dolaskom četiri stepena u plusu, koje se očekuju od četvrtka, ponovo se može očekivati porast obolevanja, međutim, i on će biti brzo zaustavljen jer već sledeće nedelje stiže novi minus.

Gripu nikako ne odgovara temperatura ispod nule, dok se na temperaturama od četiri, pet stepeni u plusu već razmnožava.

- Temperature od četiri, pet stepeni se očekuju od četvrtka, petka, kada možemo očekivati i novi talas gripa. Međutim, već za sledeću nedelju se opet najavljuju niske temperature koje virusu ne odgovaraju, tako da u međuvremenu ne bi trebalo da se očekuju veće oscilacije u broju obolelih. Sve u svemu, dobro je što je naišao ledeni talas jer je presekao epidemiju, ali je i samo malo odložio - objašnjava za "Telegraf" epidemiolog Branislav Tiodorović, naglasivši mogućnost produžetka obolevanja od gripa do marta zbog polaska dece u školu polovinom februara, posle raspusta.

Tidorović objašnjava da najviše obolevaju deca uzrasta do 14 godina jer nisu imala susret sa virusom gripa A (H3N2), koji je trenutno najdominantniji u Srbiji.

- Mali je, skoro nikakav procenat imunih na njega među decom. Najmanje obolevaju stariji, generacije od 1967. godine, zato što se on pojavljivao do sada više puta u epidemijama - kaže profesor Tiodorović.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Srbije “Dr Milan Jovanović Batut", do sada je od gripa, čiji je intezitet visok, zvanično obolelo 96 734 osobe, štо je više u odnosu na isti period prošle godine. Umrlo je njih pet.

Prisutna su dva tipa virusa A (H3N2) i B virus.

- Virus A (H3N2) nije mutiran, da jeste bilo bi mnogo više obolelih. Ako ima 100 000 zvanično obolelih, znači da je obolelo oko 300 000 jer se većina ne javi lekaru a odnos onih koji se ne jave i onih koji se jave je tri prema jedan. S obzirom na to da imamo 300 000 obolelih a sedam miliona stanovnika, znači da to nije nikakva epidemija - kaže Tiodorović i napominje da sada nema svrhe vakcinisati jer ljudi masovno obolevaju a za sticanje imuniteta je potrebno da prođe 21 dan od vakcinisanja.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan