Legalizacija objekata biće završena do kraja 2016.

Legalizacija objekata biće završena do kraja 2016.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je da bi do kraja naredne godine trebalo da bude završeno ozakonjenje bespravnih objekata.

- Zakon o ozakonjenju objekata je jeftin, brz i već je počeo da se primenjuje - rekla je Mihajlović u intervjuu agenciji Beta i dodala da su formirani timovi ministarstva na terenu kako bi pomogli građanima i lokalnim samoupravama.

Ona je podsetila da je procena da u Srbiji sada ima 1,5 miliona nelegalno izgrađenih objekata.

- Mislim da će građani biti zadovoljni procesom ozakonjenja objekata i da će država rešiti problem koji traje oko dve decenije - rekla je Mihajlović koja je i potpredsednica Vlade Srbije.

Prema njenim rečima, sve što je moglo da se ozakoni po prethodnim zakonima, može i po ovom.

Naglasila je da nema razgovora o tome da neko može i da pomisli da gradi nelegalno, a kamoli da izgradi čitave kuće i zgrade, jer postoji satelitski snimak koji pokazuje šta je izgrađeno pre usvajanja zakona, prenosi Mondo.

- Sve što je izgrađeno bez građevinske dozvole, nakon stupanja zakona na snagu, jer su neki na žalost nastavili da grade, to će biti srušeno. Ono prethodno što je u skladu sa zakonom biće ozakonjeno - objasnila je ministarka.

Navela je i da svi objekti koji nisu mogli da se legalizuju po prethodnim zakonima, ne mogu to ni po ovom zakonu.

- Najjednostavnije je da onaj ko ima takav objekat, sam ga sruši, a ako ne, rušiće ga lokalna samouprava - naglasila je Mihajlović i dodala da za sada nema tačnih procena koliko je objekata namenjeno za rušenje, ali da ne očekuje da je u pitanju veliki broj.

Na pitanje da li će biti rušeni i nelegalni objekti državnih funkcionera, među kojima i vikendica predsednika Srbije Tomislava Nikolića, Mihajlović je rekla da zakon nije rađen po imenu i prezimenu.

- Zakon nije rađen po imenu i prezimenu. Ono što nije bilo moguće da gradite po prethodnim zakonima, ne možete da legalizujete ni po ovom zakonu. Nije moglo ni pre pet, ni pre 10 godina, pa ne može ni danas - naglasila je Mihajlović.

Zakon o ozakonjenju objekata, kojim se smanjuje cena i administracija za legalizaciju,usvojen je 20. novembra ove godine.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novorođenčad sahrane novi sad vremenska prognoza Elektrodistribucija Novi Sad lisje JKP Vodovod i kanalizacija servisne informacije novi sad Voša isključenja struje odbojka bez struje novosadsko porodilište smanjen pritisak vode betanija bebe jkp lisje memorijal velikana gradsko groblje elektrovojvodina almaško groblje radosne vesti Daško i Mlađa groblje raspored sahrana novi sad bez vode Spens vodovod servisne informacije OK Vojvodina havarija na vodovodu