Legalizovani nenovčani "izrazi zahvalnosti" lekarima u Srbiji

Legalizovani nenovčani "izrazi zahvalnosti" lekarima u Srbiji

Medicinski radnici u Srbiji smeju da prime od pacijenta nenovčani poklon čija pojedinačna vrednost ne prelazi 2.726 dinara, a ukupna vrednost ne prelazi prosečnu neto platu od 54.521 dinara, sledi iz odredbi novog zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Kako prenosi portal "Nova ekonomija", u nedavno usvojenom zakonu  navodi se da se ne smatra korupcijom i sukobom intresa "iskazivanje zahvalnosti u vidu poklona manje vrednosti, reklamnog materijala i uzoraka, koji nije izražen u novcu i čija pojedinačna vrednost ne prelazi 5%, a ukupna vrednost ne prelazi iznos jedne prosečne mesečne plate bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji”.

Prosečna neto zarada bez poreza i doprinosa (neto) za januar 2019. iznosila je 54.521 dinara (462 evra). Međutim, u zakonu nije predviđeno  na koji vremenski period se odnosi ukupna vrednost poklona koje pacijent poklanja medinskim radnicima.

Zakon je definisao da zdravstveni radnik i član organa u zdravstvenoj ustanovi, kao i članovi njihovih užih porodica, ne smeju tražiti, niti primiti novac, poklon, uslugu ili bilo kakvu drugu korist za sebe, članove svoje uže porodice ili fizička i pravna lica koja se opravdano mogu smatrati interesno povezanim, a koji mogu uticati na nepristrasnost ili profesionalno obavljanje dužnosti, odnosno koji se mogu smatrati nagradom u vezi sa vršenjem dužnosti i obavljanjem zdravstvene delatnosti. 

Prethodno navedene odredbe o vrednosti dozvoljenog poklona smatraju se izuzetkom.


Izvor: Nova ekonomija

Oceni vest:
0
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

servisne informacije novi sad novorođenčad JKP Vodovod i kanalizacija Republički hidrometeorološki zavod sahrane novi sad bez struje bebe Elektrodistribucija Novi Sad betanija isključenja struje jkp novosadska toplana novosadska policija isključenje vode novosađani klisa novosadsko porodilište servisne informacije bez vode Spens novosadski sajam jkp lisje JGSP "Novi Sad" raspored sahrana novi sad elektrovojvodina klinika za ginekologiju i akušerstvo matičar novi sad raspored sahrana i ispraćaja Isključenje struje detelinara KCV