Legla tigrastog komarca pronađena u gumama na auto - placu u NS

Legla tigrastog komarca pronađena u gumama na auto - placu u NS

Nakon što su prošle nedelje stručnjaci "Ciklonizacije" prvi put u Novom Sadu otkrili odrasle jedinke azijskog tigrastog komarca (Aedes albopictus), ekipe ovog preduzeće su "prečešljale" deo grada u kojem su pronađeni i uspeli da otkriju i legla ove invazivne vrste koja se već godinama širi po Evropi. Kako navode iz ovog preduzeća, legla sa jajima, larvama i lutkama tigrastog komarca pronađena su u odloženim gumama na jednom auto – placu.

 

Stručnjaci “Ciklonizacije” pozivaju sve građane koji imaju gume u dvorištima kuća ili preduzeća da ih pregledaju i isprazne, ako u njima ima vode, ili da pozovu ovo preduzeće da izvede tretman. Ako su gume suve, bilo bi dobro da ih sklone u zatvoreno, ili prekriju da ne kisnu.

- Prethodnih petnaestak dana otkrili smo više od 40 odraslih jedinki tigrastog komarca na lokacijama u široj okolini Železničke stanice i Futoškom parku. Nakon što smo izveli seriju tretmana kako bi uništili odrasle jedinke, naše ekipe su obišle ovaj deo grada kako bi pokušali da detektujemo i njihova izvorišta. Detaljnim pregledom uspeli smo da otkrijemo i njihova legla, a, kao što smo i pretpostavljali, reč je o odloženim auto gumama – kaže Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću "Ciklonizacije".

Kako objašnjava, ovo je potvrda pretpostavke da su nađene jedinke stigle sa nekim transportom robe, a upravo auto gume su jedan od najčešćih načina kako se azijski komarac širi po Evropi. Ženke polažu jaja na suvu površinu i ona tako mogu da čekaju godinama i pređu hiljade kilometara, a onda kada se guma napuni vodom i jaja dospeju u kontakt sa njom, počinje razvoj jaja u larve, potom lutku, a onda i odraslu jedinku komarca.

- Zato apelujemo na građane koji imaju gume u dvorištima kuća ili preduzeća da ih pregledaju i isprazne, ako u njima ima vode, ili da pozovu naše preduzeće da izvedemo tretman. Ako su gume suve, bilo bi dobro da ih sklone u zatvoreno, ili prekriju da ne kisnu – kaže Aćimović.

 

LEGLO TIGRASTOG KOMARCA

 

Podsetimo, iza prvog otkrića tigrastih komaraca u Novom Sadu stoji tim "Ciklonizacije" na čelu sa bilogom dr Bosiljkom Krtinić. Do otkrića se došlo tokom kontinuiranog monitoringa brojnosti i vrsta komaraca koji "Ciklonizacija" sprovodi na teritoriji grada tokom cele sezone, a u saradnji sa gradskom upravom.

Tigrasti komarac je invazivna vrsta, poreklom iz Jugoistočne Azije, koja se poslednjih godina širi po Evropi. Do širenja dolazi zbog povećenog i ubrzanog prometa roba u svetu, ali verovatno i zbog izmenjenih klimatskih uslova poslednjih godina.

Aćimović objašnjava da je ova vrsta komaraca detektovana ranijih godina u našem okruženju, tako da je bilo samo pitanje vremena kada će se pojaviti i na našim prostorima. To što su pronađeni u drugom delu sezone, kao i lokacija u blizini železničke stanice, govori u prilog tezi da je reč o jedinkama koje su stigle sa nekim transportom robe, odnosno da se još uvek ne radi o vrsti koja se adaptirala na naše uslove. Ipak, kako se klima menja, za očekivati je, kaže Aćimović, da se vremenom ova invazivna vrsta prilagodi i na ovom prostoru.

 

TIGRASTI KOMARAC U GUMI

 

Ono što odlikuje tigraste komarce je činjenica da im je za reprodukciju dovoljna i izuzetno mala količina vode. Takođe, reč je o komarcima koji su obično sitniji od domaćih rečnih i ubranih komaraca, ali i izuzetno agresivnim u traženju krvnog obroka. Pri tome, za razliku od domaćih koji imaju pik ujutro i uveče, tigrasti komarci su aktivni i "grizu" veći deo dana.

- To što smo pronašli ove komarce govori o tome koliko je detaljan i ozbiljan monitoring koji od početka do kraje sezone sprovodimo na celoj teritoriji Novog Sada. Sistem kontinuiranog praćenja Novi Sad je uveo prvi, pre više od decenije, a poslednjih godina to je prvi korak u akciji zaštite zdravlja građana od virusa Zapadnog Nila – kaže Aćimović.

 

Kako se azijski komarac širi po Evropi: Stručnjaci s Liverpulskog univerziteta su još 2012. godine upozorili da klima u severozapadnoj Evropi i na Balkanu postaje pogodna za tigraste komarce, vrstu koja prenosi razne bolesti. Oni su tada naveli da klimatske promene u ovim regionima, naime, dovode do sve blažih zima i sve toplijih leta, što pogoduje tigrastim komarcima. Inače, tigrasti komarci su se prvi put pojavili u Evropi 1979. godine u Albaniji, a već 2012. godine ih je bilo u više od petnaest zemalja na jugu Evrope, sa tendencijom daljeg širenja. Azijski tigrasti komarac, čije je naučno ime Aedes albopictus, karakterističan je za tropske i suptropske predele Jugoistočne Azije, a može da prenese virus Zapadnog Nila, žutu groznicu, denga groznicu, japanski encefalitis i druge bolesti. Tokom 2007. ovaj komarac je izazvao izbijanje bolesti čikungunja, koja napada zglobove, u italijanskoj provinciji Raveni. Tri godine kasnije doneo je virus denga groznice u Francusku i Hrvatsku. Sredinom šezdesetih godina, tigrasti komarac se mogao naći samo u Indiji i još nekim delovima Azije, kao i na šačici pacifičkih ostrva. Otada se proširio na Severnu i Južnu Ameriku, karipske zemlje, Afriku i Bliski istok, uglavnom posredstvom transporta robe.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

vremenska prognoza elektrovojvodina novosadsko porodilište raspored sahrana novi sad isključenje vode JKP Vodovod i kanalizacija štrajk poštara Vreme u Novom Sadu sahrane novi sad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević bez vode servisne informacije novi sad bez struje Republički hidrometeorološki zavod horoskopski znaci Dom zdravlja Novi Sad Nebojša Stefanović Isključenje struje zodijak klinika za ginekologiju i akušerstvo dnevni horoskop jkp lisje isključenja struje betanija horoskop Elektrodistribucija Novi Sad bebe novorođenčad raspored sahrana i ispraćaja matičar novi sad