Legla tigrastog komarca pronađena u gumama na auto - placu u NS

Legla tigrastog komarca pronađena u gumama na auto - placu u NS

Nakon što su prošle nedelje stručnjaci "Ciklonizacije" prvi put u Novom Sadu otkrili odrasle jedinke azijskog tigrastog komarca (Aedes albopictus), ekipe ovog preduzeće su "prečešljale" deo grada u kojem su pronađeni i uspeli da otkriju i legla ove invazivne vrste koja se već godinama širi po Evropi. Kako navode iz ovog preduzeća, legla sa jajima, larvama i lutkama tigrastog komarca pronađena su u odloženim gumama na jednom auto – placu.

 

Stručnjaci “Ciklonizacije” pozivaju sve građane koji imaju gume u dvorištima kuća ili preduzeća da ih pregledaju i isprazne, ako u njima ima vode, ili da pozovu ovo preduzeće da izvede tretman. Ako su gume suve, bilo bi dobro da ih sklone u zatvoreno, ili prekriju da ne kisnu.

- Prethodnih petnaestak dana otkrili smo više od 40 odraslih jedinki tigrastog komarca na lokacijama u široj okolini Železničke stanice i Futoškom parku. Nakon što smo izveli seriju tretmana kako bi uništili odrasle jedinke, naše ekipe su obišle ovaj deo grada kako bi pokušali da detektujemo i njihova izvorišta. Detaljnim pregledom uspeli smo da otkrijemo i njihova legla, a, kao što smo i pretpostavljali, reč je o odloženim auto gumama – kaže Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću "Ciklonizacije".

Kako objašnjava, ovo je potvrda pretpostavke da su nađene jedinke stigle sa nekim transportom robe, a upravo auto gume su jedan od najčešćih načina kako se azijski komarac širi po Evropi. Ženke polažu jaja na suvu površinu i ona tako mogu da čekaju godinama i pređu hiljade kilometara, a onda kada se guma napuni vodom i jaja dospeju u kontakt sa njom, počinje razvoj jaja u larve, potom lutku, a onda i odraslu jedinku komarca.

- Zato apelujemo na građane koji imaju gume u dvorištima kuća ili preduzeća da ih pregledaju i isprazne, ako u njima ima vode, ili da pozovu naše preduzeće da izvedemo tretman. Ako su gume suve, bilo bi dobro da ih sklone u zatvoreno, ili prekriju da ne kisnu – kaže Aćimović.

 

LEGLO TIGRASTOG KOMARCA

 

Podsetimo, iza prvog otkrića tigrastih komaraca u Novom Sadu stoji tim "Ciklonizacije" na čelu sa bilogom dr Bosiljkom Krtinić. Do otkrića se došlo tokom kontinuiranog monitoringa brojnosti i vrsta komaraca koji "Ciklonizacija" sprovodi na teritoriji grada tokom cele sezone, a u saradnji sa gradskom upravom.

Tigrasti komarac je invazivna vrsta, poreklom iz Jugoistočne Azije, koja se poslednjih godina širi po Evropi. Do širenja dolazi zbog povećenog i ubrzanog prometa roba u svetu, ali verovatno i zbog izmenjenih klimatskih uslova poslednjih godina.

Aćimović objašnjava da je ova vrsta komaraca detektovana ranijih godina u našem okruženju, tako da je bilo samo pitanje vremena kada će se pojaviti i na našim prostorima. To što su pronađeni u drugom delu sezone, kao i lokacija u blizini železničke stanice, govori u prilog tezi da je reč o jedinkama koje su stigle sa nekim transportom robe, odnosno da se još uvek ne radi o vrsti koja se adaptirala na naše uslove. Ipak, kako se klima menja, za očekivati je, kaže Aćimović, da se vremenom ova invazivna vrsta prilagodi i na ovom prostoru.

 

TIGRASTI KOMARAC U GUMI

 

Ono što odlikuje tigraste komarce je činjenica da im je za reprodukciju dovoljna i izuzetno mala količina vode. Takođe, reč je o komarcima koji su obično sitniji od domaćih rečnih i ubranih komaraca, ali i izuzetno agresivnim u traženju krvnog obroka. Pri tome, za razliku od domaćih koji imaju pik ujutro i uveče, tigrasti komarci su aktivni i "grizu" veći deo dana.

- To što smo pronašli ove komarce govori o tome koliko je detaljan i ozbiljan monitoring koji od početka do kraje sezone sprovodimo na celoj teritoriji Novog Sada. Sistem kontinuiranog praćenja Novi Sad je uveo prvi, pre više od decenije, a poslednjih godina to je prvi korak u akciji zaštite zdravlja građana od virusa Zapadnog Nila – kaže Aćimović.

 

Kako se azijski komarac širi po Evropi: Stručnjaci s Liverpulskog univerziteta su još 2012. godine upozorili da klima u severozapadnoj Evropi i na Balkanu postaje pogodna za tigraste komarce, vrstu koja prenosi razne bolesti. Oni su tada naveli da klimatske promene u ovim regionima, naime, dovode do sve blažih zima i sve toplijih leta, što pogoduje tigrastim komarcima. Inače, tigrasti komarci su se prvi put pojavili u Evropi 1979. godine u Albaniji, a već 2012. godine ih je bilo u više od petnaest zemalja na jugu Evrope, sa tendencijom daljeg širenja. Azijski tigrasti komarac, čije je naučno ime Aedes albopictus, karakterističan je za tropske i suptropske predele Jugoistočne Azije, a može da prenese virus Zapadnog Nila, žutu groznicu, denga groznicu, japanski encefalitis i druge bolesti. Tokom 2007. ovaj komarac je izazvao izbijanje bolesti čikungunja, koja napada zglobove, u italijanskoj provinciji Raveni. Tri godine kasnije doneo je virus denga groznice u Francusku i Hrvatsku. Sredinom šezdesetih godina, tigrasti komarac se mogao naći samo u Indiji i još nekim delovima Azije, kao i na šačici pacifičkih ostrva. Otada se proširio na Severnu i Južnu Ameriku, karipske zemlje, Afriku i Bliski istok, uglavnom posredstvom transporta robe.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan