Lekari nekad ne mogu da se usaglase oko ovih zdravstvenih pitanja

Lekari nekad ne mogu da se usaglase oko ovih zdravstvenih pitanja

Evo nekih stvari koje se tiču zdravlja, a oko kojih lekari nemaju jedinstveno mišljenje.

Propisivanje antibiotika

Već godinama slušamo kako se gotovo svuda u svetu antibiotici preterano koriste i da zbog toga preti opasnost od pojave superbakterija koje će biti otporne na antibiotike.

- Zato se preporučuje da se manji problemi ili prehlade tretiraju bez antibiotika, kako bi se sprečila otpornost na antibiotike - kaže farmaceut Džejson Rid. Ipak, mnogi lekari svojim pacijentima propisuju antibiotike i onda kada ne moraju, dok se drugi drže tih preporuka i antibiotike propisuju samo kada moraju.

Snižavanje holesterola

Dr Rid kaže da neki lekari propisuju lekove za snižavanje holesterola i onda kada to nije baš neophodno.

- Ako pacijent ima povišen nivo LDL holesterola, ali nema nikakve druge faktore rizika od srčanih bolesti, davanje ovih lekova možda i nije najbolja opcija - tvrdi dr.

Operacija krajnika

Kada je reč o operaciji krajnika kod odraslih ljudi, lekari tu nisu baš sasvim saglasni.

 - Postoji više mišljenja među lekarima kada je reč o uklanjanju krajnika kod odraslih. Broj takvih operacija je znatno smanjen nakon sedamdesetih godina prošlog veka, a to je uglavnom zbog straha od infekcije nakon operacije. Ako imate infekciju krajnika, doktori neće uvek usaglasiti mišljenja da li operacija krajnika neophodan rizik.

 

Hodanje i trčanje bez obuće

Ne tiču se sve neusaglašenosti među doktorima ozbiljnih zdravstvenih pitanja – nekad je reč i o svakodnevnim aktivnostima.

- Jedna od tema o kojoj lekari za stopala nikako ne mogu da se saglase jeste da li je hodanje, trčanje ili vežbanje bez obuće dobro za zdravlje stopala - kaže pedijatar Velimir Petkov.

- Neki smatraju da je to prirodno i da pomaže da postignete optimalne rezultate, pa to i preporučuju. Drugi smatraju da je našim stopalima potrebna podrška i zaštita, posebno kada je reč o aktivnostima koje imaju repetitivni uticaj, odnosno ponavljaju se - objašnjava on.

Lečenje gripa

- Neki lekari smatraju da antiviralni lekovi kojima se leči grip nisu potrebni i da treba pustiti ljudsko telo da se samo izbori -  kaže dr Dženet Nešajvat.

Ipak, grip je postao ozbiljna bolest, ističe dr Nešajvat, tako da je lečenje veoma važno. U svakom slučaju, trebalo bi da odete kod lekara ako imate neke simptome gripa.

Uzimanje vitamina

Da li su vam potrebni vitamini i suplementi tema je o kojoj lekari ne mogu da usaglase mišljenja. Neki ih vide kao super pomoć zdravlju, drugi ih smatraju potpuno irelevantnim ukoliko se zdravo hranite.

- Mislim da doktori često imaju suprotna mišljenja o ovoj temi - kaže dr Arijel Levitan. Ona ističe da neki lekari smatraju da su vitamini bespotrebni, drugi, posebno naturopatski lekari, preporučuju pacijentima suplemente, a treći, zarad jednostavnosti, predlažu multivitamine.

Nema razloga da ne verujete stručnom mišljenju lekara, ali je dobro i da budete svesni da čak i u polju medicine nije sve crno ili belo i da i tu postoje različita mišljenja.

Izvor: Mondo

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan