Lekari nekad ne mogu da se usaglase oko ovih zdravstvenih pitanja

Lekari nekad ne mogu da se usaglase oko ovih zdravstvenih pitanja

Evo nekih stvari koje se tiču zdravlja, a oko kojih lekari nemaju jedinstveno mišljenje.

Propisivanje antibiotika

Već godinama slušamo kako se gotovo svuda u svetu antibiotici preterano koriste i da zbog toga preti opasnost od pojave superbakterija koje će biti otporne na antibiotike.

- Zato se preporučuje da se manji problemi ili prehlade tretiraju bez antibiotika, kako bi se sprečila otpornost na antibiotike - kaže farmaceut Džejson Rid. Ipak, mnogi lekari svojim pacijentima propisuju antibiotike i onda kada ne moraju, dok se drugi drže tih preporuka i antibiotike propisuju samo kada moraju.

Snižavanje holesterola

Dr Rid kaže da neki lekari propisuju lekove za snižavanje holesterola i onda kada to nije baš neophodno.

- Ako pacijent ima povišen nivo LDL holesterola, ali nema nikakve druge faktore rizika od srčanih bolesti, davanje ovih lekova možda i nije najbolja opcija - tvrdi dr.

Operacija krajnika

Kada je reč o operaciji krajnika kod odraslih ljudi, lekari tu nisu baš sasvim saglasni.

 - Postoji više mišljenja među lekarima kada je reč o uklanjanju krajnika kod odraslih. Broj takvih operacija je znatno smanjen nakon sedamdesetih godina prošlog veka, a to je uglavnom zbog straha od infekcije nakon operacije. Ako imate infekciju krajnika, doktori neće uvek usaglasiti mišljenja da li operacija krajnika neophodan rizik.

 

Hodanje i trčanje bez obuće

Ne tiču se sve neusaglašenosti među doktorima ozbiljnih zdravstvenih pitanja – nekad je reč i o svakodnevnim aktivnostima.

- Jedna od tema o kojoj lekari za stopala nikako ne mogu da se saglase jeste da li je hodanje, trčanje ili vežbanje bez obuće dobro za zdravlje stopala - kaže pedijatar Velimir Petkov.

- Neki smatraju da je to prirodno i da pomaže da postignete optimalne rezultate, pa to i preporučuju. Drugi smatraju da je našim stopalima potrebna podrška i zaštita, posebno kada je reč o aktivnostima koje imaju repetitivni uticaj, odnosno ponavljaju se - objašnjava on.

Lečenje gripa

- Neki lekari smatraju da antiviralni lekovi kojima se leči grip nisu potrebni i da treba pustiti ljudsko telo da se samo izbori -  kaže dr Dženet Nešajvat.

Ipak, grip je postao ozbiljna bolest, ističe dr Nešajvat, tako da je lečenje veoma važno. U svakom slučaju, trebalo bi da odete kod lekara ako imate neke simptome gripa.

Uzimanje vitamina

Da li su vam potrebni vitamini i suplementi tema je o kojoj lekari ne mogu da usaglase mišljenja. Neki ih vide kao super pomoć zdravlju, drugi ih smatraju potpuno irelevantnim ukoliko se zdravo hranite.

- Mislim da doktori često imaju suprotna mišljenja o ovoj temi - kaže dr Arijel Levitan. Ona ističe da neki lekari smatraju da su vitamini bespotrebni, drugi, posebno naturopatski lekari, preporučuju pacijentima suplemente, a treći, zarad jednostavnosti, predlažu multivitamine.

Nema razloga da ne verujete stručnom mišljenju lekara, ali je dobro i da budete svesni da čak i u polju medicine nije sve crno ili belo i da i tu postoje različita mišljenja.

Izvor: Mondo

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novosadsko porodilište Isključenje struje zodijak JGSP "Novi Sad" obeležavanje novosadske racije sahrane novi sad betanija horoskop dnevni horoskop bez struje jkp lisje bez vode zdravlje izmena trase autobusa vlada srbije astrologija raspored sahrana i ispraćaja raspored sahrana novi sad novorođenčad servisne informacije novi sad JKP Vodovod i kanalizacija bebe isključenja struje Novosadska racija elektrovojvodina gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević klinika za ginekologiju i akušerstvo isključenje vode korona virus uhapšen diler