Lekari podsećaju na značaj vakcinacije

Lekari podsećaju na značaj vakcinacije

Novosadski Dom zdravlje obeležiće 11. po redu Evropsku nedelju imunizacije od 11. do 17. aprila, tokom koje će medicinski radnici podsetiti građane na značaj vakcinacije.

Tokom nedelju dana, radnici Doma zdravlja organizovaće akcije kojima će kroz edukaciju i podsećanje na značaj zaštite svakog pojedinaca od bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijom. Oni će tom priliku ukazati i na značaj zaštite vakcinama, ali i na posledice nevakcinacinisanja.
 
Viša medicinska sestra i koordinatorka imunizacije Dragana Kostadinović kaže da se značaj vakcinasanja ne ogleda samo u sprečavanja epidemija. - Vakcinisanje ima i svoju socio-ekonomsku stranu, što se često zapostavlja. Deca obolela od, na primer, dečije paralize su trajni invalidi pre svega za sebe, ali i za svoju porodicu i društvo. Oni su sprečeni da rade, a to bi se sprečilo vakcinisanjem, komentariše Kostadinovićka.
 
Poslednjih godina se sve više vodi polemika o negativnim efektima vakcinacije, zbog čega mnogi roditelji izbegavaju da vakcinišu decu. Naša sagovornica objašnjava da vakcina, kao i svaki drugi lek ima svoje uobičajne nuspojave, te da postoje ređe postvakcionalne pojave, poput autizma.
 
- To su zaista retki slučajevi, ali se obično to navodi kao negativna posledica. Naravno, to jeste značajna stvar, ali bitno je istaći da od autizma ne obolevaju deca vakcinisana MMR vakcinom zato što su se vakcinisala, nego zato što u genetskom kodu imaju zabeležen autizam. Svaka virusna bolest, pa tako i vakcina, može da bude okidač za bolest, kako za dijabetes ili neurološka obolenja, tako i za autizam. Međutim, ako tako gledamo, onda ne bismo trebali da pijemo ni vodu, koja možda sadrži minerale koji mogu biti okidač za obolenje u vezi sa smanjenim imunitetom, priča stručnjakinja.
 
Ona upozorava na to da je većina optužbi, koje se dovode u vezu sa štetnošću vakcina lažna. Ona je podsetila na slučaj pedijatra koji je vodio kampanju da MMR vakcina izaziva autizam, da bi se na kraju dokazalo da je govorio u ime roditelja koji su želeli da izvuku korist od farmaceutske kuće.
 
- Treba se dobro posavetovati sa svojim pedijatrom, a ne slušati osobe koji nisu kompetentne za razgovor o imunizaciji. Treba se uvek raspitati kod zdravstvenih radnika o štetnosti primanja, odnosno neprimanja vakcine, savetuje Kostadinović.
 
Skupština Srbije je nedavno usvojila Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kojim je propisano da roditelji ili staratelji koji ne budu vakcinisali svoju decu budu kažnjeni novčanom kaznom između 30.000 i 150.000 dinara.
Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • visoki med. brat

  pre 2236 dana i 16 sati

  Kad je u genetskom kodu zabelezen autizam, kako strucnjak kaze, onda se to zna vec putem amniocinteze, pa se zna i pre nego sto se dete rodi. Medjutim, problem u ovoj prici je kad se taj nazovi genetski kod kao aktivira sa 6 godina. I to bas posle vakcine. Gospodja ocigledno nema dete ili ne razgovara sa pedijatrima. Pedijatar kaze, o vakcinama se na med. fakultetu ne uci. Kontraindikacija je gomila navedena uz samu vakcinu, i jedna od njih je i taj autizam al ne pise da se javlja uz genetski kod. i nije problem autizam, vec sve druge posledice koje se jave,a koje isto pisu, a kad s detetom odes u dom zdravlja oni kazu, ma to nije nista. Mozda virus. Pa kako virus kad mi dr pregledao isti ili prethodni dan dete, rekao zdravo je, vakcina moze. Deca se ne pregledaju, ne urade se sve potrebne analize a daju im se vakcine. I ko je tu neodgovoran, roditelj koji brine za dete i ne zeli lose posledice ili dr koji ne pregleda dete kako treba a grune vakcinu. I plus dete se od tih bolesti protiv kojih se vakcinise ni ne leci lekovima vec mirovanjem i puderima i dr. Najpravednije bi bilo uvesti slobodno zdr. osiguranje, pa bih placao gde ja hocu da pregledam decu, a ne ovako ovi tzv strucnjaci da mi bodu decu kineskim i turskim vakcinama, a bogati dobijaju francuske i svajcarske. Stvarno nije u redu. A bilo bi lepo i da gdja iz teksta- visa med. sestra kaze koliko je casova imala o imunizaciji, vakcinaciji i sl. temama, i koliko je to naucnih radova procitala u biblioteci fakulteta ako uopste i postoji i jedan ozbiljan rad na ovu temu. Volim kad mi tako strucni ljudi objasne tako ozbiljnu temu, vec izlizanim floskulama. Tad sam siguran da cu ih tuziti za obmanjivanje javnosti laznim informacijama. Zauvek za slobodu misljenja i slobodu izbora. Nisam ja polupismen da bi mi gdja placena od farmaceutskih kuca objasnila ono sto sam procitao. A novinare molim kad vec pisu o ovoj temi, da ponekad prosetaju do interresorne komisije u ns pa popricaju sa roditeljima malo, i da preispitaju, koliko je njih kojima su lekari priznali da je vakcina uzrok toga sto ce tamo naci. Zivimo u paralelnim svetovima, na tv i u novinama jedno, hvalospevi vakcinama, a stvarnost je nesto sasvim drugo. Sramno je kakav smo svet postali. Nek Bog kazni sve odgovorne, a mi drugi smo kaznjeni samim tim sto zivimo u njihovom svetu i ne najurimo ih.

  Oceni komentar:
  0
  1