Lekari savetuju postepeni prelazak na mrsnu hranu nakon božićnog posta

Lekari savetuju postepeni prelazak na mrsnu hranu nakon božićnog posta

Nakon višenedeljnog božićnog posta, desi se da se pretera s mrsnom hranom, što nikako ne može biti dobro za organizam.

Ishrana nakon posta treba da bude umerena, kako organizam ne bi pretrpeo šok. Naime, prelazak sa posne ishrane na mrsnu može loše da utiče na zdravlje i zato je važno da se namirnice uvode postepeno, javlja RTV.

Post podrazumeva posebnu vrstu ishrane koja isključuje sve namirnice životinjskog porekla. Ukoliko ste postili ceo Božićni post, sada vam neće biti lako da se vratite na mrsnu hranu, jer ona sadrži veće količine masti.

Prema rečima lekara, nakon završenog posta naš organizam navikao se na namirnice biljnog porekla, stoga prelaz na mrsnu hranu mora biti postepen.


Preporuke su da se počne sa namirnicama sa smanjenim sadržajem životinjske masti, ako govorimo o mlečnim proizvodima da to budu prevashodno recimo jogurt, kiselo mleko mladi sir, znači proizvodi sa smanjenim sadržajem mlečne masti, a kada govorimo o mesu da to ipak budu piletina, ćuretina, takozvana mršava mesa uz naviku zadržavanja ribe bar dva do tri puta na nedeljnom nivou – kaže dr Radmila Velicki iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Zato se potrudite da budete umereni kada je hrana u pitanju, i trudite se da se vaša ishrana i stil života ne razlikuju drastično u odnosu na period pre praznika, savetuje RTV.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan