Lekovi "ranisan" i "ranitidin" se povlače s tržišta

Lekovi "ranisan" i "ranitidin" se povlače s tržišta

Lekovi za želudac "ranitidin" i "ranisan", povlače se sa tržišta u Srbiji, ali i u drugim zemljama po preporuci Evropske agencije za lekove – EMA, zbog sumnje u neispravnost aktivne supstance ranitidin, proizvođača Saraca Laboratories Ltd.

Proverama u Evropi ustanovljeno je da ova supstanca sadrži N-nitrozodimetilamin (NDMA), koji može da bude kancerogen, prenose "Večernje novosti".

Dva proizvođača – "Hemofarm" i "Aktavis", obavestili su Agenciju za lekove i medicinska sredstva Srbije da dobrovoljno povlače sa tržišta lekove koji sadrže ranitidin. Obe farmaceutske kuće kao razlog su navele sumnju u kvalitet aktivne supstance, proizvođača Saraca Laboratories, koji pogone ima u Indiji.

Sada je Evropska agencija za lekove (EMA), na zahtev Evropske komisije započela proveru lekova koji sadrže aktivnu supstancu ranitidin, nakon što su ispitivanja pokazala da neki od lekova sa aktivnom supstancom ranitidin sadrže nečistoću NDMA. EMA će, kako se navodi iz ove agencije, proučiti podatke kako bi procenila da li su bolesnici koji koriste ranitidin pod bilo kakvim rizikom od NDMA i obavestiće javnost čim informacije budu dostupne.

Kako navode "Večernje novosti", ovi lekovi povlače se i sa tržišta Bosni i Hercegovini. Uvoznici su povukli 57 serija lekova "ranitidin" i "ranisan" koji su bili na tržištu u Crnoj Gori.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan