Letnji kamp za studente u Novom Sadu

Letnji kamp za studente u Novom Sadu

Naš grad će tokom narednih nedelju dana biti domaćin za 30 studenata iz cele Evrope, koji učestvuju u Letnjem univerzitetu evropske studentske asocijacije AEGEE. Osim Novog Sada, oni će posetiti Sremske Karlovce, Frušku goru i Beograd, a potom će putovanje nastaviti u Skoplje i Ohrid.

Cilj takvog pograma, koji se organizuje u univerzitetskim gradovima širom Evrope, jeste da mladi putuju u druge zemlje, i kroz druženje se upoznaju sa drugim i drugačijim evropskim kulturama.

"Malim koracima možemo učiniti velike stvari" – tom porukom, novosadski studenti poželeli su dobrodošlicu kolegama koji su u Novi Sad stigli iz svih krajeva Evrope. Domaćini iz novosadskog i makedonskog ogranka AEGEE, koji su se ovog puta udružili kako bi organizovali jedinstvenu balkansku turu, za goste su pripremili debate o evrooptimizmu i kretanjima u Evropi, ali i turističke obilaske i druženja.

- Čućemo etnologa, koji će da im kaže nešto o našim običajima, organizovaćemo za njih slavu, dakle pripremamo sve što se inače priprema, da se upoznaju sa tim običajima, jer nije isto kad im se ispriča i kad oni stvarno to dožive, a to nam je cilj, izjavila je Dragana Tošić, iz AEGEE Novi Sad.

- Dalji program imamo u Skoplju. Tamo je isto ceo dan popunjen. Imamo radionice, učićemo o našoj kulturi, kako da igraju oro, biće naša tradicionalna hrana, piće. Nakon toga idemo u Ohrid, gde ćemo da posetimo Ohridsko jezero, Samuilovu tvrđavu , rekao je Goran Borovčanski, AEGEE Skoplje.

Između 250 evropskih gradova, u kojima se Letnji kamp organizuje, ovi studenti su izabrali baš balkansku rutu, kako bi, kažu, osetili čuveni duh Balkana. 

Vest u celosti možete pročitati na sajtu RTV

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan