Letnji kamp za studente u Novom Sadu

Letnji kamp za studente u Novom Sadu

Naš grad će tokom narednih nedelju dana biti domaćin za 30 studenata iz cele Evrope, koji učestvuju u Letnjem univerzitetu evropske studentske asocijacije AEGEE. Osim Novog Sada, oni će posetiti Sremske Karlovce, Frušku goru i Beograd, a potom će putovanje nastaviti u Skoplje i Ohrid.

Cilj takvog pograma, koji se organizuje u univerzitetskim gradovima širom Evrope, jeste da mladi putuju u druge zemlje, i kroz druženje se upoznaju sa drugim i drugačijim evropskim kulturama.

"Malim koracima možemo učiniti velike stvari" – tom porukom, novosadski studenti poželeli su dobrodošlicu kolegama koji su u Novi Sad stigli iz svih krajeva Evrope. Domaćini iz novosadskog i makedonskog ogranka AEGEE, koji su se ovog puta udružili kako bi organizovali jedinstvenu balkansku turu, za goste su pripremili debate o evrooptimizmu i kretanjima u Evropi, ali i turističke obilaske i druženja.

- Čućemo etnologa, koji će da im kaže nešto o našim običajima, organizovaćemo za njih slavu, dakle pripremamo sve što se inače priprema, da se upoznaju sa tim običajima, jer nije isto kad im se ispriča i kad oni stvarno to dožive, a to nam je cilj, izjavila je Dragana Tošić, iz AEGEE Novi Sad.

- Dalji program imamo u Skoplju. Tamo je isto ceo dan popunjen. Imamo radionice, učićemo o našoj kulturi, kako da igraju oro, biće naša tradicionalna hrana, piće. Nakon toga idemo u Ohrid, gde ćemo da posetimo Ohridsko jezero, Samuilovu tvrđavu , rekao je Goran Borovčanski, AEGEE Skoplje.

Između 250 evropskih gradova, u kojima se Letnji kamp organizuje, ovi studenti su izabrali baš balkansku rutu, kako bi, kažu, osetili čuveni duh Balkana. 

Vest u celosti možete pročitati na sajtu RTV

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

betanija gradsko groblje novosađani isključenje vode novi sad jkp lisje isključenja struje Elektrodistribucija Novi Sad Spens bez vode sremski karlovci Hitna pomoć RHMZ servisne informacije novi sad javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija bebe novorođenčad elektrovojvodina vremenska prognoza novi sad JKP Vodovod i kanalizacija bez struje novosadsko porodilište sahrane vremenska prognoza servisne informacije Isključenje struje raspored sahrana novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo Vreme u Novom Sadu Republički hidrometeorološki zavod