"LETO NA TRGU GALERIJA": Svakog četvrtka do 26. avgusta

"LETO NA TRGU GALERIJA": Svakog četvrtka do 26. avgusta

Jubilarna, deseta manifestacija Leto na Trgu galerija, u organizaciji Galerije Matice srpske, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića i ove godine doneće našim sugrađanima zanimljive sadržaje iz oblasti istorije umetnosti, filma, putopisa i muzike.

Svakog četvrtka, od 24. juna do 26. avgusta, u 21 sat, u vrtovima svojih zdanja, kao i na samom Trgu galerija, tri muzejske ustanove prirediće besplatne kulturno-umetničke programe na otvorenom.

Organizaciju manifestacije započele su Galerija Matice srpske i Spomen-zbirka Pavla Beljanskog 2012. godine pod nazivom "Leto u vrtu galerija" sa željom da se u toku letnjih meseci, kada je manje kulturnih dešavanja u gradu, Novosađanima prirede zanimljivi i raznovrsni sadržaji koji prikazuju kulturu različitih zemalja sveta. Od 2018. godine pridružila im se i Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića i od tada manifestacija nosi naziv "Leto na Trgu galerija". Na ovaj način ukazano je kako na značaj zajedničkog delovanja tri muzejske ustanove, tako i na sam prostor Trga galerija, koji se zahvljujući programima koji se tradicionalno održavaju iz godine u godinu ističe kao jedna od značajnih kulturnih tačaka grada i mesto okupljanja, kreativnog delovanja, kulturne interakcije i kvalitetne zabave. Od početka održavanja, u programima je uživalo preko 12.000 posetilaca, a povećanje broja iz godine u godinu pokazuje da je "Leto na Trgu galerija" jedna od omiljenih letnjih manifestacija među našim sugrađanima.


Tokom godina manifestacija je realizovana zahvaljujući saradnji sa ambasadama stranih zemalja u Republici Srbiji i njihovim kulturnim centrima, među kojima posebnu zahvalnost dugujemo ambasadama Velike Britanije, Francuske, Italije, Mađarske, Austrije, Nemačke, Japana i SAD, kao i mnogobrojnim institucijama, saradnicima i prijateljima Galerije Matice srpske, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića – navodi se u saopštenju Galerije Matice srpske.

Ovogodišnja manifestacija započinje u četvrtak, 24. juna, u 21 sat koncertom "Mi u Evropi – Evropa na Trgu" u izvođenju Aleksandar Dujin orkestra, koji će svojim prepoznatljivim aranžmanima publici izvesti odabrane francuske šansone, italijanske kancone, latino muziku Portugala i Španije, šlagere Jugoslavije, kao i englesku pop muziku. Pored koncerta, posetioci će imati mogućnost da pogledaju i multimedijalni film nastao u okviru projekta Virtuelno putovanje Evropom, sa muzikom u autorskom aranžmanu Aleksandra Dujina iz osam prestonica Evrope – Pariza, Londona, Berlina, Moskve, Budimpešte, Madrida, Rima i Beograda.


Pored predviđenog programa, u ovoj jubilarnoj godini, muzejske institucije će svake večeri projekcijom fotografija publiku vizuelno podsetiti na neke od najupečatljivijih događaja realizovanih tokom desetogodišnjeg postojanja.

Realizaciju manifestacije "Leto na Trgu galerija 2021." omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Uprava za kulturu Grada Novog Sada.

Svaki program biće posebno najavljen, a detaljne opise kao i fotografije sa realizovanih večeri moći ćete da pronađete na internet prezentacijama i društvenim mrežama ove tri kulturne ustanove.

Oceni vest:
8
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan