Lidl zauzeo oko tri odsto srpskog tržišta

Lidl zauzeo oko tri odsto srpskog tržišta

Kao što je bilo i očekivano, Lidl je dolaskom u Srbiju pre dva meseca uzdrmao tržište maloprodaje, otrgnuvši u prvom momentu od najvećih trgovinskih lanaca u zemlji od tri do četiri odsto od učešća.

Procene Komisije za zaštitu konkurencije koja je uradila opsežno istraživanje tržišta maloprodaje bile su proletos da će Lidl vrlo brzo zauzeti od pet do sedam odsto tržišta i tako smanjiti učešće vodećih lanaca Deleza, koji je 2016. gledajući prihode imao učešće od 21 odsto i Merkatora (u čijem su sastavu IDEA i Roda), koji je imao 16 odsto.

Nezavisni stručnjaci i ekonomisti tvrdili su kada je Lidl došao, da bi lider maloprodaje u Nemačkoj posle godinu ili dve u Srbiji mogao da napreduje i mnogo više od toga i zauzme od 10 do 15 odsto tržišta, dok su neke druge analize pokazale da je Lidl u drugim zemljama u kojima posluje najčešće do 10 odsto tržišta dolazio nakon 10 godina poslovanja. Lidl je očigledno odličnom strategijom za naše tržište – niska cena, pre svega – uspeo da privuče u kratkom roku mnoge potrošače u Srbiji. Dobra stvar za potrošače je i to što su i drugi odgovorili sličnom merom, spuštanjem cena. Na to prvo podseća i Saša Đogović iz Instituta za tržišna istraživanja, koji kaže da je spuštanje cena bilo prvo što su uradili neki marketi kada je Lidl počeo da radi.

- Lidl je počeo da im cenovno parira, očigledno je da je nemački lanac dobro proučio srpsko tržište pre nego što je došao. Fokus su stavili na nisku cenu, a sve ostalo uključujući odnos kvalitet – cena su im sporedne stvari – kaže Đogović za "Danas".

Zbog niske kupovne moći građana Srbije, kako kaže, niska cena je ovom lancu i najjača karika sa kojom lako mogu da pariraju svim ostalim konkurentima. Međutim, ukupno 19 radnji Lidla u 14 gradova ne može u velikoj meri da pokvari poslovanje najvećim igračima. Otrgnuće im deo prihoda svakako, ali ih neće zatvoriti. Zbog toga mogu da strahuju samo male, komšijske radnje, a takvih je u Srbiji gotovo 80 odsto.

Opširnije o ovoj temi pročitajte OVDE. 

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

raspored sahrana novi sad jkp lisje raspored sahrana i ispraćaja servisne informacije bez vode Novosadska racija astrologija gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević elektrovojvodina uhapšen diler Spens saveti zdravlje dnevni horoskop servisne informacije novi sad horoskop obeležavanje novosadske racije isključenje vode korona virus sahrane novi sad zodijak novorođenčad JKP Vodovod i kanalizacija izmena trase autobusa isključenja struje novosadsko porodilište bebe klinika za ginekologiju i akušerstvo kina betanija