LIMANSKA PIJACA: Tezga za pomoć obolelim mališanima traži sponzore i volontere

LIMANSKA PIJACA: Tezga za pomoć obolelim mališanima traži sponzore i volontere

Tokom prošle godine neformalna grupa građana organizovala je više humanitarnih bazara u Novom Sadu kako bi pomogla bolesnoj deci za koju se skuplja novac preko Fondacije "Budi human". Od sredine meseca JKP "Tržnica" im je izašla u susret i od tada na Limanskoj pijaci drže "Tezgu za život", gde prodaju različite potrepštine za domaćinstva i rukotvorine, a novac i dalje usmeravaju za zdravstveno najugroženije mališane.

Prema rečima Tanje Rađenović, organizatorke ove plemenite akcije, trenutno su im najpotrebniji novi sponzori koji bi donirali predmete za pijačnu tezgu i volonteri koji bi ih prodavali.

– Prodajemo sapune, ukrasne kutije, dekupaž, nakit, šolje i razne druge ručno rađene predmete. Dobili smo dosta donacija iz inostranstva i to nisu bile polovne stvari već nove, kao što su igračke i stvari za kuću. Sve je po pristupačnim cenama. Medenjake sami pravimo i pakujemo, a materijal nam daje "Obrok za porodicu" – kaže Tanja.

Trideset dana se skuplja novac za četvoro dece i na kraju se sredstva podele na četiri dela i uplate na žiro-račun svakog deteta posebno, a nakon toga se uplatnica da na uvid javnosti. Narednog meseca na red dolaze druga četiri mališana.

Tako je prošlog meseca obezbeđeno po 26.300 dinara za Olivera, Unu, Mihaila i Anđelu. Trenutno se skupljaju pare za Vukana, Andriju, Teodoru i Nedu.

– Ta deca su dugo na listi, malo je urađeno za njih i nekako su zaboravljena jer raste broj najmlađih kojima treba pomoć. JKP "Tržnica" nam je pomogla i dala ovu tezgu na Limanskoj pijaci na neodređeno vreme. Mogli bismo otvoriti još tezgi i na drugim pijacama i time odjednom pomoći većem broju bolesne dece. Međutim, problem je što rasprodajemo robu, a slabo nam se javljaju novi sponzori kako bi nas snabdeli sa novim proizvodima. Takođe, potrebno nam je i više volontera, jer trenutno nas je osmoro – objašnjava Rađenović.


Od polovnih stvari "Tezga za život" prima jedino stare knjige i korišćene igračke koje moraju biti očuvane i čiste, dok zanatlije i kreativci mogu da doniraju svoje nove rukotvorine, a mali proizvođači svoje proizvode.

Zbog velikih hladnoća, tezga u poslednje vreme radi samo onim danima kada je temperatura iznad nultog podeljka, a upravo tada mogu da ih posete i potencijalni budući volonteri. Čim se vreme popravi radiće svaki dan osim ponedeljka. Smešteni su sa leve strane kada se uđe kroz teretni ulaz iz pravca Vojvođanske ulice.

Sagovornica portala Mojnovisad.com kaže da nije zadovoljna odzivom naših sugrađana.

– Da li je to zbog ove situacije, ali ljude ne dotiču tuđi problemi. Mnogi priđu i pitaju o čemu se radi i to je bolje od onih koji samo okrenu glavu dok prolaze pored nas. Naravno, neko i kupi nešto kada sazna o čemu se radi, a neki dolaze i ciljano. Niko od nas volontera nema poseban motiv za ovo što radi. Rađamo se sa empatijom ili bez nje, a neko kroz život tu saosećajnost izgubi, ili je nadogradi. Nažalost, mnogo je bolesne dece kojoj treba pomoć i čini se da će "Tezga za život" biti dugoročna – zaključuje Tanja Rađenović.

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan