Litvanska kompanija želi da preuzme JKP "Stan"

Litvanska kompanija želi da preuzme JKP "Stan"

Pismo namere koje je poslala litvanska firma "Civinity" juče je odložilo odluku Privrednog suda da se u "Stanu" uvede stečaj.  Novo ročište zakazano je za 20. april.

Kompanija iz Litvanije ima nameru da sa "Stanom" zajedno osnuje Društvo posebne namene. U pismu namere, predlaže se da upravljanje bude pod kontrolom litvanske firme, a da Novi Sad štiti svoja prava kroz osnivački akt i organe upravljanja zajedničkog društva, te kroz obavezno odobravanje odluka u Skupštini grada. Takođe, predloženo je da se "Civinity" zadrži u "Stanu" 25 godina. 

- "Civinity" bi odmah uložio određeni novac za modernizaciju poslovanja, piše u pismu o namerama Daris Zakarauskas, član borda menadžera. 
  
- Sva dugovanja preduzeća preuzelo bi zajedničko društvo. Dugovanja prema poveriocima izmirivala bi se delom iz profita društva. Grad bi trebalo samo da omogući umanjenje obaveze koje 'Stan' ima prema drugim javnim preduzećima. U Zajednički kapital ušli bi objekti i zemljišta koja sada koristi "Stan", navodi se u pismu.
 
Ova firma je spremna sama da finansira izradu projekta javno-privatnog partnerstva, a ako ne budu najbolji ponuđač, ovaj posao bi naplatili od pobednika tendera.
 
- Sindikat zvanično nije upoznat sa ponudom Litvanaca. Vrlo smo zainteresovani da se što pre pronađe neko rešenje, jer agonija predugo traje. Radnicima se duguju dve plate iz 2013. godine. Očekujemo i da se aktivno uključimo u pregovore, izjavio je predsednik sindikata "Nezavisnost", Zoran Bugarski.
 
Član Gradskog veća za urbanizam, u čijoj je nadležnosti "Stan" Aleksandar Bašić kaže da Litvanci pokazuju ozbiljne namere da ovde pokrenu posao.
 
- Bili su ovde pre mesec dana i, koliko sam shvatio, imaju ozbiljne namere. Potrebno je napraviti reviziju poslovanja "Stana" i utvrditi koliko je zaista potrebno da ta firma ima radnika. Mislim da su spremni da zaposlenima isplate zaostale plate i otpremnine za prekobrojne, ali tek slede razgovori o uslovima pod kojima će raditi u Novom Sadu, istakao je Bašić.
Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan