Ljajić: Od 1. jula razgovori u romingu jeftiniji za preko 60 procenata

Ljajić: Od 1. jula razgovori u romingu jeftiniji za preko 60 procenata

Cene rominga u regionu biće znatno snižene od 1. jula, a ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić najavio je danas da će minut razgovora za odlazne pozive u romingu biti za više od 60 odsto jeftiniji.

On je rekao da je izvesno da će regionalni sporazum o romingu stupiti na snagu 1. jula i da će u prvoj fazi minut razgovora za odlazne pozive biti snižen sa oko 28 na oko 11 dinara

- Ono što je najvažnije za prvu fazu je da će za sve korisnike biti smanjene cene i razgovora i SMS poruka i prenosa podataka – naglasio je Ljajić.

Tako će, kako kaže, cena SMS poruke biti snižena sa devet na četiri dinara, što je za više od 50 odsto jeftinije, a prenos podataka po megabajtu biće smanjen sa 30 na četiri dinara.

- Treba napomenuti da su ovo prosečne cene sniženja i tu će biti izvesnih razlika, ali za sada govorimo o proseku koji će važiti za većinu korisnika – kazao je ministar.On je podsetio je da će se regionalni sporazum, koji je potpisan početkom aprila u Beogradu, odvijati u tri faze – prva faza počinje 1. jula ove godine, druga od 1. januara 2020. godine, a treća 1. jula 2020. godine.

Ljajić napominje da se od 1. jula 2021. godine potpuno ukidaju troškovi rominga u regionu, što znači da će se usluge plaćati po istim uslovima koji se primenjuju u domaćem saobraćaju.

Kako je rekao, druga faza primene sporazuma počinje 1. januara 2020. godine i tu se potpuno menja obračun troškova cene rominga. Objasnio je da će u toj fazi snižavanje cena uglavnom odnositi na postpejd korisnike, kojima se prvi put daje prilika da u romingu koriste saobraćaj iz svojih paketa.

- Pojednostavljeno rečeno, oni će minut razgovora, na primer, za odlazne pozive u romingu plaćati oko sedam dinara, SMS poruke oko tri dinara, a prenos podataka po megabajtu će biti oko četiri dinara. Za pripejd korisnike će ta sniženja biti manja nego za postpejd korisnike – naveo je ministar.

U trećoj fazi od 1. jula 2020. predviđeno je dodatno snižavanje cena za korišćenje interneta, odnosno, prenos podataka, prenosi "Blic".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan