Ljajić: Stižu maske iz Kine, pokrećemo proizvodnju alkohola

Ljajić: Stižu maske iz Kine, pokrećemo proizvodnju alkohola

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je gostujući u Danu uživo da Srbija u četvrtak očekuje dodatnu isporuku dva miliona i devesto hiljada maski iz Kine.

Maske

Ljajić izjavio je da će isporuka maski iz Kine uz broj maski iz domaće proizvodnje, stabilizovati stanje po pitanju potražnje. On je istakao da su maske deficitiran proizvod i da cena od 120 dinara ne bi mogla da bude obezbeđena da maske koje su sada na tržištu nisu kupljene iz sredstava Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, piše N1.

Napominje da su maske na početku krize u Sjedinjenim Američkim Državama koštale 60 centi, a da sada cena dostiže sedam dolara. U Turskoj je zabranjen njihov izvoz.

Nigde u regionu nema dovoljan broj maski. U tom pogledu smo u boljoj situaciji. Nije za utehu, ali činimo sve da opreme bude u dovoljnim količinama – kaže Ljajić,a prenosi N1.

Dodaje da na tržištu ima i jeftinijih maski iz domaće proizvodnje, da je reč o pamučnim maskama koje mogu da se peru, ali da o tim maskama struka ima različita mišljenja.

Stručnjaci iz Zagreba tvrde da one ne štite dovoljno, dok neki kažu da su bolje od maski za jednokratnu upotrebu – dodaje Ljajić.


Sredstva za higijenu

Kada su u pitanju sredstva za higijenu, on ističe da ih je teško kupiti i u drugim zemljama. Nada se da će u narednim danima biti pokrenuta proizvodnja kako bi se pokrenulo tržište.

Gledaćemo da i kroz uvoz i domaću proizvodnju bude dovoljno sredstava. Svuda u svetu je deficit istih proizvoda – kaže Ljajić.

Snabdevenost trgovina

Ministar navodi da je u Srbiji manje praznih rafova nego u drugim zemljama.

Ko je najpogođeniji?

Ljajić napominje da su zbog pandemije koronavirusa najpogođeniji sektor turizma, transporta i saobraćaja i da će se sve mere pomoći koje je najavila država odnositi i na ove grane privrede.

Detaljnije o izjavama ministra Ljajića pročitajte na sajtu N1.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan