LONČAR: Od 4. januara svake sedmice stiže novi kontigent "Fajzer" vakcina

LONČAR: Od 4. januara svake sedmice stiže novi kontigent "Fajzer" vakcina

Ministar zdravlja izjavio je da ruske vakcine protiv korona virusa stižu u Beograd danas ili sutra, ali i podsetio da je ona još uvek u fazi ispitivanja Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS). On je napomenuo da je ispitivanje pri kraju i da se očekuje da bude završeno u prvim danima Nove godine.

Zlatibor Lončar je naglasio da od 4. januara stiže novi kontigent "Fajzerove" vakcine i da će od tada na svakih sedam dana stizati nove količine. Prema njegovim rečima, kada kineska vakcina dobije dozvolu za upotrebu očekuje se da ubrzo nakon toga stigne u Srbiju, prenosi RTV.

Srbija pregovara i sa svim ostalim proizvođačima vakcine protiv korone. Trenutno u našoj zemlji oko 30 odsto stanovništva ima antitela na korona virus, a tek sa 20-30 odsto vakcinisanog stanovništva mogli bi da kažemo da imamo podnošljivu situaciju u borbi protiv korone. Međutim, dejstvo vaccine šest meseci i morali bi već početkom naredne godine da se pripremamo za ozbiljnu vakcinaciju na jesen. Mi smo četvrti na svetu sa američkom kompanijom "Fajzer" potpisali ugovor o nabavci vakcina protiv korona virusa. Očekujem da će “Fajzerova” vakcina biti dovoljna za vakcinaciju osoba u staračkim domovima i zdravstvenih radnika i nadam da će u januaru građani Srbije moći da biraju između dve ili tri različite vakcine – rekao je Lončar. 

Inače, danas je u Palati Srbije potpisan Sporazum o jačanju zdravstvenog sistema za vakcinaciju protiv Kovida-19: kapaciteta za isporuku i obezbeđivanje hladnog lanca za čuvanje. Potpisali su ga ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, Zlatibor Lončar, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i direktorka Ujedinjenih nacija za projektne usluge u Srbiji Mikela Telatin.

Reč je o sporazumu kojim su prenamenjena sredstva od 3,2 miliona evra sa nekih od programa čiji je korisnik Ministarstvo za evropske integracije. Novac će biti uložen u dve oblasti. Jedan deo u obezbeđivanje hladnog lanca za vakcine, pa će biti nabavljeno 20 ambulantnih kola, 26 specijalnih kombija, frižideri, uređaji za dubinsko hlađenje. Deo će biti uložen u jačanje kapaciteta zdravstvenog sistema. U nabavku 40 trijažnih kontejnera, za 200 zdravstvenih radnika, kojima će biti produženi ugovori za tri meseca, ali i za 3.600 higijenskih paketa za romsku zajednicu i nabavku sredstava za dezinfikaciju oko 5.000 škola i vrtića.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan