LONČAR: Policajac u svakoj školi, ali i besplatne aktivnosti za đake

LONČAR: Policajac u svakoj školi, ali i besplatne aktivnosti za đake

Sednice Komisije za borbu protiv narkomanije u školama održana je danas u Beogradu, a na konferenciji za novinare najavljene su mere koje obuhvataju i organizovanje besplatnih sportskih i drugih aktivnosti kako bi se deca usmerila na zdrav život.

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar najavio je da će, u cilju borbe protiv narkomanije u školama, biti predloženo povećanje kazni za narko-dilere, pri čemu će u svakoj školi od 1. septembra biti po jedan školski policajac.

Lončar, koji je i predsednik pomenute Komisije, ocenio je da je reč o kompleksnom problemu, da se rezultati ne mogu očekivati za nekoliko meseci, a da će se predložene mere sprovoditi u četiri pravca u saradnji sa drugim ministarstvima i institucijama.

Prvi pravac borbe odnosi se na programe za učenike, kojima treba dati sve informacije o posledicama korišćenja psihoaktivnih supstanci, naglasio je Lončar i dodao da će se u okviru toga raditi i na izmenama sistema vrednosti i sticanja veština, kako bi deca imala alternativu i ne bi probala drogu iz dosade ili radoznalosti, navodi se u saopštenju.

Ministar je objasnio da se drugi pravac odnosi na programe za roditelje kako bi prepoznali promene u ponašanju dece – psihološke i fizičke promene kod onih koji koriste drogu, kao i edukacije za nastavnike da bi bi bili obučeni da prepoznaju i upute učenike koji su korisnici droge u prave institucije.

Treći pravac delovanja, kako je naveo, jesu programi za zdravstvene radnike, posebno školske lekare, kako bi bili upoznati sa novinama i znali adekvatno da reaguju, dok se četvrti pravac odnosi na medijsku kampanju, emisije edukativnog karaktera u kasnijim terminima, gde bi se bez cenzure prikazivale priče o životima zavisnika i opasnostima konzumacije droge.

Lončar je objasnio da deo aktivnosti čine i tribine za decu i roditelje, koje će zajednički organizovati Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a određeno je da prva bude održana do prve nedelje septembra.

On je rekao da će način merenja uspešnosti navedenih mera biti sprovedeni testovi za decu i roditelje kako bi se videlo koliko znaju o drogama i njihovoj štetnosti, kao i da će Institut za javno zdravlje Srbije na svaka tri meseca podnositi izveštaje o broju učenika, roditelja, škola koji su prošli edukaciju.

U svih 24 instituta/zavoda za javno zdravlje širom zemlje formiraće se po jedan tim (lekar, psiholog, nastavnik, socijalni radnik, policajac, sudija/tužilac, kancelarija za mlade).

Kada je u pitanju edukacija, predlog je da se u četiri dana održe edukacije po regionima: Beograd, Kragujevac, Novi Sad i Niš, a edukacija će se sprovoditi u poslednjoj nedelji avgusta.

Lončar je ujedno naveo da će broj školskih policajaca biti povećan, te da je i potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović potvrdio da neće biti škole bez školskog policajca do septembra.

Podnet je zahtev i za povećanje kazne za narko-dilere, naveo je on i dodao da u tome postoji saglasnost ministra pravde Nele Kuburović, navedeno je u saopštenju.

- Tražićemo maksimalno povećanje kazne koliko zakonodavstvo može – rekao je Lončar i dodao da će i u odeljenjima za borbu protiv narkomanije biti zaposleno više ljudi.

Izvor: Vlada Republike Srbije

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Tina

  pre 387 dana i 8 sati

  Ja sam kao klinka sa nepunih 10 godina pročitala knjigu Mi deca sa kolodvora Zoo i toliko mi je uterala strah u kosti od droge da mi nikad nije palo napamet da je probam. Preporučujem svim roditeljima da deci nabave tu knjigu

  Oceni komentar:
  0
  0
 • Mina

  pre 380 dana i 12 sati

  Minstru Z.Lončaru

  Obraćam Vam se u akciji borbe protiv narko-dilera
  Par dana sam lečena na Klinici za kardiologiju-K2 stacionar
  Tamo sam doživela nezapamćeno maltretiranje.
  Pomoćni radnik V. Ž. je napasnik. Grub je ,nevaspitan,pokušava da uspostavi neadekvatan kontaklt sa ženskim osobama,proganja sve od spremačica do doktorki, galami po hodnicima, iživljava se.Nisam smela u lifta da uđem,da me ne napadne.
  Kada sam se u MUP-u raspitala o kome se radi,prepoznala sam dotičnog Ž. na fotografiji.
  Doibila sam podatak da je prošle godine osuđen zbog droge I da je prošao kroz veći broj krivičnih dela.
  Pitam Vas kako može takva osoba da radi u KCS ?

  Ugroženi pacijent
  M.Nesic

  Oceni komentar:
  0
  0
bez vode bebe Vreme u Srbiji sahrane novosađani novorođenčad JGSP "Novi Sad" vremenska prognoza novi sad Elektrodistribucija Novi Sad RHMZ Vreme u Novom Sadu vrućine u novom sadu Hitna pomoć raspored sahrana i ispraćaja jkp lisje bez struje servisne informacije servisne informacije novi sad novosadsko porodilište raspored sahrana novi sad betanija klinika za ginekologiju i akušerstvo JKP Vodovod i kanalizacija javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija Isključenje struje isključenja struje štrand elektrovojvodina isključenje vode Republički hidrometeorološki zavod