Lončar: Posao u Srbiji za 100 najboljih diplomaca medicinskih fakulteta

Lončar: Posao u Srbiji za 100 najboljih diplomaca medicinskih fakulteta

Na zajedničkom sastanku dekana medicinskih fakulteta i ministra zdravlja Zlatibora Lončara dogovoreno je da u narednih nekoliko nedelja 100 najboljih diplomaca medicinskih fakulteta dobiće posao u zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

Lončar je rekao da zapošljavanje najboljih diplomaca ne remeti planirana zapošljavanja u zdravstvenim ustanovama za ovu godinu i da će se konkursi za prijem lekara organizovati kako je predviđeno kadrovskim planom za ovu godinu.

- Ovo je dodatno zapošljavanje i nema veze sa planiranim zapošljavanjem za ovu godinu. Cilj nam je da se najbolji diplomci, sada već mladi lekari, zadrže u Srbiji – kazao je ministar.

On je naglasio da će se obaviti pojedinačni razgovori sa kandidatima, te da će se ministarstvo potruditi da izađe u susret njihovim željama, vezanim za izbor specijalizacije i u kojim zdravstvenim ustanovama žele da rade.

Ukoliko želje ne budu mogle da im se ispune, dodaje, biće im ponuđene druge opcije.

- Na nama je velika odgovornost, kakvu selekciju kadrova sada napravimo tako će nam biti zdravstvo u budućnosti. Za narednih 10, 15 godina oni treba da preuzmu sve važne funkcije – rekao je Lončar.

Inicijativa za zapošljavanje najboljih mladih lekara ovim neće biti završena već će, kako je najavio ministar, na svakih šest meseci medicinski fakulteti dostavljati ministarstvu spiskove sa imenima najboljih diplomaca koji su fakultet završili u roku i sa visokim ocenama.

Dekan Medicinskog fakulteta u Nišu prof. Dobrila Stanković Arsić istakla je da je zapošljavanje najboljih diplomaca krupan korak ka sprečavanju odlaska mladih lekara iz Srbije i krupan korak u daljem razvoju srpske medicine.

Ona je naglasila da na tom fakultetu svake godine oko 50 studenata diplomira u roku i sa prosečnom ocenom iznad 9,5.

Prodekan za nastavu Medicinskog fakulteta u Beogradu prof. Tanja Jovanović kaže da taj fakultet godišnje upiše 450 budžetskih studenata i 50 samofinansirajućih, da polovina njih studije završe u roku, a oko 10 odsto sa prosečnom ocenom iznad 9.

- Imali smo veliki problem kako da objasnimo najboljim studentima da za njih nema mesta u zdravstvenom sistemu ove zemlje. Zahvalni smo Ministarstvu zdravlja i ministru što je pružio mogućnost da se najbolji studenti zaposle i ostanu u zemlji – zaključila je Jovanović.

Sastanku su sa dekanima svih medicinskih fakulteta u Srbiji, koji je održan u subotu 5. maja, pored ministra zdravlja Zlatibora Lončara, prisustvovali su i državni sekretar ministarstva zdravlja prof. Vladimir Đukić i direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan