Lončar: Živećemo s maskama dok se velika većina građana ne vakciniše

Lončar: Živećemo s maskama dok se velika većina građana ne vakciniše

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao da možemo da živimo sa maskama i distancom jer je virus tu i biće dok se ne nađe vakcina i dok se velika većina stanovništva ne vakciniše.

On je kazao da je i dalje najviše zaraženih u Beogradu, ali da se smanjuje broj obolelih medicinskih radnika. Hospitalizovano je njih 69 od 618 zaraženih.

Lončar je na konferenciji za novinare Kriznog štaba istakao da je više od 60 do 70 odsto bolnica pretvoreno u kovid bolnice, a cilj je da se sve vrate u normalni sistem, što nije moguće dok nemamo manji broj obolelih, piše RTS.

Prema njegovim rečima, to će moći da se desi tek kada dnevno budemo imali po par slučajeva zaraze.

Imamo mnogo više kovid negativnih pacijenata koji zahtevaju medicinsku pomoć. Mi sada nemamo vremena da čekamo da se isprazni jedna bolnica od kovid pacijenata, pa da celu vraćamo u normalan režim rada. Zbog dužine koliko traje lečenje moramo, kako se oslobađa jedan deo bolnice, da taj deo osposobimo i vratimo u normalni sistem – objasnio je Lončar.

On je ukazao da, kada se oslobodi jedan deo bolnice, treba najmanje četiri dana da se radi 24 sata, da bi se sprovele sve procedure dezinfekcije da bi se bezbedno taj deo vratio u rad sa nekovid pacijentima.

Treba odmoriti radnike, uraditi im analizu, jer radnike nije moguće mešati da rade u kovid i non kovid režimu – kaže ministar.

On je dodao da su građani promenili navike i da poštuju mere.

Nema dileme da to može drugačije da bude. Ako se vratimo na stare navike, vrlo brzo ćemo anulirati aktuelne brojeve, moraćemo da otvaramo dodatne kapacitete – upozorio je Lončar.

MInistar je napomenuo da možemo da živimo sa maskama i distancom jer je virus tu i biće dok se ne nađe vakcina i dok se velika većina ljudi vakciniše, prenosi RTS.

Da se ne zanosimo da skidamo maske i nastavljamo dalje, to se neće desiti, rekao je Lončar.

Infektolog Mijomir Pelemiš je na početku konferencije Kriznog štaba rekao da se mora istinito obaveštavati javnost, i ukazao da je smanjen broj ležećih bolesnika, ali da ga brine broj na intezivnoj nezi, odnosno visok procenat bolesnika sa teškom kliničkom slikom.

Oceni vest:
1
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Milica36

  pre 913 dana i 1 sat

  Sefe mene neces naterati da se vakcinisem , neverujem vam nista.

  Oceni komentar:
  0
  13
 • Osvajanje Slobode

  pre 913 dana i 1 sat

  Neće da može. da meni jedan Lončar govori šta moram da uradim.

  Oceni komentar:
  0
  12
 • Novosadjanka

  pre 913 dana i 1 minut

  Nemate poverenje naroda, slizujete se sa politicarima i sa vlascu, besnite na narod i krivite ih za sve, i povrh svega pokusavate da nam nametnete nepostojece vakcine koje cak i da se pojave nisu uopste dovoljno testirane i niko ne zna koliko problema mogu da izazovu na duze staze. I mi to treba da dajemo svojoj deci jer ste vi tako rekli? Bolje da ne napisem sta mislim o ovoj "personi".

  Oceni komentar:
  0
  8