LONDON: Paviljon novosadskih studenata arhitekture osvojio prvo mesto (FOTO)

LONDON: Paviljon novosadskih studenata arhitekture osvojio prvo mesto (FOTO)

U Londonu, na Međunarodnom arhitektonskom festivalu "FabFest ‘18", koji okuplja veliki broj kreativnih dizajnera iz čitavog sveta, tim studenata treće godine Departmana za arhitekturu i urbanizam na novosadskom FTN-u osvojio je prvu nagradu za najbolji dizajn paviljona u kategoriji "Arhitektura".

U konkurenciji od više od 30 izabranih radova iz 12 zemalja celog sveta (SAD, Švajcarska, Velika Britanija, Indija, Italija, Turska, itd.) šest studentkinja FTN-a – Emeše B. Varga, Radmila Đurašinović, Кsenija Martić, Jelena Vujović, Ivana Beatović i Teodora Nikolić, pod mentorstvom asistenta Marka Vučića sa Кatedre za teorije i interpretacije prostora u arhitekturi i urbanizmu – realizovalo je najbolje rešenje iz oblasti digitalne fabrikacije primenjene na arhitekturu. Paviljon koji je kreirao naš tim izazvao je veliku pažnju, kako organizatora i učesnika Festivala, tako i velikog broja njegovih posetilaca.Pobedničko rešenje rezultat je naučno-istraživačkog rada studentkinje Emeše Varge i asistenta Marka Vučića koji su ispitivali tzv. lake samostojeće ljuske/paviljone i načine na koje ih je potrebno oblikovati tako da imaju što manju debljinu a da, u isto vreme premoste velike raspone. Učešće na Кonkursu "FabFesta" omogućilo im je da svoju ideju, koja je do tada egzistirala u digitalnoj formi i u formi makete, realizuju u razmeri 1:1 i na taj način provere da li zaista funkcioniše.

Na ovom festivalu, tradicionalno se sva rešenja izrađuju od recikliranih materijala koji su korišćeni prethodnih godina, a kao najveći izazov tokom svog boravka u Londonu autori navode naporan rad na izradi paviljona koji je neprekidno trajao pet dana. Кao najveću prednost učešća na "FabFestu" ističu priliku da fabrikuju svoju ideju i predstave je velikom broju ljudi kao i da obnove postojeće i stvore nove profesionalne kontakte.

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan