LSV pokrenula inicijativu za smenu Branke Bežanov, POKS: "Ići će i na Ravnu goru"

LSV pokrenula inicijativu za smenu Branke Bežanov, POKS: "Ići će i na Ravnu goru"

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Skupštini grada Novog Sada uputila je predsednicima svih odborničkih grupa inicijativu za smenu Branke Bežanov sa mesta zamenice predsednika novosadske skupštine.

LSV je u saopštenju navela da je Branka Bežanov 10. marta učestvovala u obeležavanju godišnjice hapšenja četničkog komandanta iz Drugog svetskog rata Dragoljuba Mihailovića u Draževini kod Višegrada, u BiH, u kojem su "četnici i u Drugom svetskom ratu i tokom devedesetih godina počinili neke od najkrvavijih i najmonstruzonijih zločina".

– Pojavljivanje bilo kog državnog ili lokalnog funkcionera iz Srbije na manifestacijama koje glorifikuju masovne ratne zločine u Višegradu tokom 1943. i 1992. u najmanju ruku je moralno neprihvatljivo i moralo bi da izazove široku društevnu osudu i političke konsekvence bez kompromisa –  smatraju u LSV.

S druge strane, iz Pokreta obnove Кraljevine Srbije (POКS) povodom zahteva za smenom Branke Bežanov zbog, kako se navodi, njenog "prisustva u svojstvu člana Predsedništva naše stranke, a ne zvaničnika grada, četničkom skupu u Višegradu", obaveštavaju LSV i javnost da će zamenica predsednika novosadskog parlamenta biti "prisutna i sledeće godine u isto vreme na istom mestu".

– Ako LSV zanima koje će još slične skupove gđica Bežanov posetiti, obaveštavamo ih unapred, kao i javnost, da će to biti tradicionalni skup na Ravnoj gori u maju mesecu, kada će vence položiti na grob generala Draže Mihailovića, na isto mesto i istog dana kada to učini zvanična delegacija Vojske Republike Srbije, odavši tako počast najodlikovanijem srpskom oficiru, kao što je uradila i prošle godine – kaže se u saopštenju POKS-a.

– Na pomen generalu Draži Mihailoviću u Višegradu išla sam kao visoki funkcioner Pokreta obnove Кraljevine Srbije, a ne u svojstvu zamenice predsednika Skupštine Grada Novog Sada, što zlonamerni hoće da podmetnu i time uključe moj grad u ovaj događaj. Ponosna sam što sam prisustvovala tom događaju i smatram da bi poštu Draži Mihailoviću trebalo da oda svaki Srbin koji voli svoju otadžbinu. Mihailovićem treba svi da se ponosimo, jer je on prvi organizovao oružani ustanak protiv nacizma u celoj okupiranoj Evropi. Najodlikovaniji je srpski oficir i čovek čijoj hrabrosti su se divili državnici širom sveta. Između ostalih priznanja, Mihailović je posthumno odlikovan od američkog predsednika Harija Trumana 1948. godine, američkom legijom zasluga prvog stepena, kako su naveli "zbog velikog doprinosa u borbi protiv fašizma". Francuski Ratni krst iz istih razloga, dodelio mu je predsednik Šarl De Gol, 1943. godine. Oni koji me kritikuju zbog ovog gesta i pozivaju na smenu isti su kao oni koji su posle montiranog suđenja 1946. godine, bili gluvi na argumente i istinu i streljali Dražu Mihailovića. To su oni isti koji i dalje pokušavaju da falsifikuju istoriju i da spreče da istina konačno ispliva na površinu, a to je da su Srbi imali dva antifašistička pokreta u Drugom svetskom ratu, četnički i partizanski – izjavila je Branka Bežanov, član Predsedništva POКS.

POКS podseća LSV da je još 2004. godine Skupština Srbije donela zakon o izjednačavanju prava četnika i partizana, priznajući četnicima antifašističku ulogu, a 2015. godine, zvaničan sud Srbije je doneo konačnu i punovažnu presudu o rehabilitaciji Draže Mihailovića. 

– LSV bi znala, da nije zadojena antisprskom mržnjom, da se istorija ponovila 1992. godine, kada je prve zločine nad civilnim stanovništvom istočne Bosne počinio Naser Orić i da su prvo stradali Srbi iz sela oko Bratunca, nadomak Višegrada, i da je onda nažalost krenulo ludilo građanskog rata – navodi  Informativna služba Pokreta obnove Кraljevine Srbije.

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Vladimir

  pre 1250 dana i 12 sati

  Marginalne licnosti i stranke pokreću antisrpske inicijative. NAROD bi trebao da pokrene inicijativu zakona o izdaji. Svi oni koji rade protiv Srba i srpskih interesa da mogu po hitnom postupku da se procesuiraju bez prava žalbe. (da bude deo zakona o terorizmu) e tu bi svoje mesto našao čanak, čeda, i slični..

  Oceni komentar:
  3
  3
 • Milos

  pre 1249 dana i 21 sat

  samo kad POKS radi u interesu Srbije! kromanjonci, botovi, logika 19 veka.. Vladimire ovo je republika i tako ce i ostati. Pojedi sendvic

  Oceni komentar:
  3
  4