LSV: Zašto kineske kompanije u Srbiji ne plaćaju struju?

LSV: Zašto kineske kompanije u Srbiji ne plaćaju struju?

Liga socijaldemokrata Vojvodine saopštila je da očekuje da spisak od 20 najvećih dužnika po računu za struju, koji je objavila "Elektroprivreda Srbije", neće ostati samo mrtvo slovo na papiru i da će dug biti plaćen.

EPS je, podsećaju iz LSV, upoznao javnost da dug 20 najvećih dužnika iznosi više od 19 milijardi dinara, što je približno iznosu godišnjih budžeta svih gradova i opština u Banatu.

 – Nadležni u Elektroprivredi Srbije redovno pozivaju građane da plaćaju svoje račune i još redovnije isključuju dužnike, bez obzira što se radi o mnogostruko manjim iznosima u odnosu na dugove pojedinih kompanija. U uslovima teške finansijske situacije, većina građana jedva osigurava egzistenciju – kaže se u saopštenju koje potpisuje Bojan Kostreš, generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine

Posebno je interesantno, dodaje se, što se u samom vrhu velikih dužnika nalaze i pojedine strane firme. Naročito kineske. 

– Najveći dužnik je "Železara Smederevo" u vlasništvu kineske kompanije "Hesteel Group" sa dugom od gotovo 4,7 milijardi dinara. Pri vrhu je još jedna kineska kompanija "Serbia Zijin Bor Copper" koja duguje 871 milion dinara. Tragična je činjenica da država ne vodi računa o svojim ekonomskim interesima i dopušta ogromno gomilanje dugova kompanija koje dolaze iz mnogo bogatijih država. Sa druge strane, mnogim stranim kompanijama su date velike povoljnosti da bi investirale u Srbiju i tako pomogle našoj državi i njenim građanima. Da li je neplaćanje struje jedan od vidova pomoći? – pita se Kostreš.

Iz LSV navode da očekuje hitnu reakciju "Elektroprivrede Srbije", ali i nadležnih državnih organa. 

– Ako smo ekonomski nejaka država, sigurno je da nismo kolonija koju će neko isisati, isušiti i na kraju baciti! – kaže se na kraju saopštenja. 

Oceni vest:
4
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • nikola

  pre 118 dana i 11 sati

  zasto politicke partije neplacaju struju isto ?

  Oceni komentar:
  0
  5
 • Đe suverenost, haa?

  pre 118 dana i 11 sati

  Je li neko dojavio ovo IMF-u, odnosno MMF-u?
  Čisto da te čike znaju, kada zatraže da Srbija poveća cenu kilovata - da to NEĆE naškoditi kineskim kompanijama, koje su im u stvari prvobitni cilj oli target.
  I tako nama srpska vlada objasni kako smo mi, u stvari, suverena zemlja...

  Oceni komentar:
  0
  3