Luka Novi Sad naredne godine dobija novog vlasnika

Luka Novi Sad naredne godine dobija novog vlasnika

Kupac Luke Novi Sad biće poznat sredinom 2017. godine, kada će biti sproveden tender, najavio je danas pomoćnik ministra zadužen za vodni saobraćaj Veljko Kovačević, precizirajući da je do sada pristiglo oko 10 pisama o namerama evropskih i svetskih lučkih operatera zainteresovanih za tu luku.

Glavni kriterijum za izbor najboljeg ponuđača biće planirane investicije, koje će omogućiti rekonstrukciju i širenje lučke infrastrukture u tom gradu, rekao je Kovačević Tanjugu. Kako navodi, glavni kriterijum za izbor su planovi za ulaganje i širenje luke.

- Cilj nam je i izgradnja prvog lučkog kontejnerskog terminala na Dunavu u Srbiji, kao i da u perspektivi, novi vlasnik od Luke Novi Sad napravi od nje logistički centar u ovom delu regiona - rekao je Kovačević u Skupštini Srbije.

Luka Novi Sad, kako je objasnio, trenutno ostvaruje oko milion tona pretovara, a očekuje se da će s novim vlasnikom i investicijama kapacitet porasti na najmanje 1,6 miliona tona pretovara. 

Kovačević, takođe, ističe da će na inicijativu ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture novi vlasnik zapravo biti samo vlasnik biznisa, ali ne i zemlje i infrastrukture novosadske luke koji ostaju u vlasništvu Srbije.

- Prvi put radimo da lučko zemljište i infrastrukturu izdvajamo iz imovine preduzeća, ona neće biti predmet privatizacije već samo lučki biznis - rekao je Kovačević dodajući da će država samo upravljati lukama, dok se samo biznis prepušta privatnim kompanijama.

Sam postupak privatizacije je, prema njegovim rečima, pokrenula Vlada Srbije u januaru ove godine na predlog Ministarstva privrede koje je nadležno za sprovođenje tendera.

- Do sada je Ministarstvu privrede pristiglo oko 10 pisama o namerama, evropskih i svetskih lučkih operatera, zainteresovanih za privatizaciju novosadske luke. Sada će u tom ministarstvu analizirati pisma, a zatim će predložiti vladi najbolji mogući model i metod privatizacije - rekao je Kovačević.

On je dodao da su to zaista svetski renomirani lučki operateri.

Prema njegovim rečima, cilj je da se kroz tu privatizaciju ostvari dodatna investicija.

- Imamo kroz Strategiju razvoja vodnog saobraćaja definisano investiciono ulaganja od skoro 15 miliona evra u razvoj i širenje lučke infrastrukture - dodao je Kovačević.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novosadsko porodilište bez vode Isključenje struje klinika za ginekologiju i akušerstvo Vreme u Novom Sadu novorođenčad bebe Republički hidrometeorološki zavod servisne informacije novi sad jkp novosadska toplana javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija plato spensa servisne informacije vremenska prognoza novi sad elektrovojvodina RHMZ novosađani odbojka sahrane isključenje vode Spens bez struje isključenja struje gradsko groblje raspored sahrana novi sad jkp lisje policija Elektrodistribucija Novi Sad betanija JKP Vodovod i kanalizacija