Ma šta mi reče: Kriminal u gradu opao za 10%

Ma šta mi reče: Kriminal u gradu opao za 10%

Načelnik Policijske uprave Novi Sad Siniša Radaković izjavio je danas da je na teritoriji koju pokriva ta policijska uprava ukupan broj krivičnih dela smanjen je za 10,5 odsto nego prošle godine, kada je taj broj za deset odsto bio manji nego 2014. godine.

Radaković je na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati rada Policijske uprave Novi Sad rekao da je 2016. godine u odnosu na 2015. za dva odsto povećan broj rasvetljenih krivičnih dela.

Po Radakovićevim rečima kada je reč o smanjenju broja krivičnih dela najveće smanjenje beleže imovinska krivična dela koja i inače najviše opterećuju građane, pa je, kako je istakao, broj razbojništva, smanjen za čak 30 odsto, broj krađa je manji za 14 procenata, a broj teških krađa za 11 procenata.

"Reč je o trendu smanjenja ovih krivičnih dela, jer je i u 2015. godini broj teških krađa i razbojništva smanjen za preko 25 odsto . Broj najtežih delikata, kao što su ubistva, teška ubistva i pokušaj ubistva isti je kao prošle godine, a svi ti delikti su rasvetljeni, osim ubistva Novosađanke koje se dogodilo 19. novembra", rekao je Radaković i naglasio da policija na tom slučaju i dalje radi danonoćno, te da je on siguran da će taj slučaj biti rasvetljen, a počinilac priveden pravdi.

Iz oblasti suzbijanja narkomanije, kako je rekao načelnik PU Novi Sad otkriveno je više krivičnih dela, a značajno je povećan broj zaplena droge - za oko 20 odsto, dok je količina zaplenjenih narkotika 260 kilograma i više nego dvostruko je veća u odnosu na 2015. godinu kada je bilo zaplenjeno 121 kilogram.

Smanjen je i broj krivičnih dela počinjenih u školama i njihovom okruženju, za 12,5 odsto, što, po Radakovićevim rečima, govori o tome da su brojne represivne, ali i preventivne mere ipak urodile plodom.

"Broj prekršaja je značajno manji, za 2.200, a povećan je broj legitimisanih lica za 47,5 odsto i broj počinilaca uhvaćenih na delu, koji je veći za oko 13 procenata. Značajno je smanjen i broj dela koja su počinila maloletna lica", naglasio je Radaković.

Kada je u pitanju suzbijanje privrednog kriminaliteta otkriveno je za 68 odsto više krivičnih dela iz oblasti korupcije, dok je u akcijama suzbijanja ilegalne trgovine akciznim proizvodima, ove godine zaplenjeno više od 16 hiljada boksova cigareta, a te akcije sprovedene su u saradnji sa poreskom i finansijskom policijom i biće nastavljene i u narednoj godini.

Stanje u saobraćaju, kako je rekao Radaković, karakteriše neznatno povećanje broja saobraćajnih nezgoda i smanjenje broja poginulih lica.

 

Oceni vest:
1
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan