MADE IN NOVI SAD: Naručujmo praznične slaniše od malih lokalnih proizvođača (FOTO)

MADE IN NOVI SAD: Naručujmo praznične slaniše od malih lokalnih proizvođača (FOTO)

Na pragu novogodišnjih i božićnih praznika obično planiramo i slano posluženje, za koje nekako volimo da tih dana bude specijalno, svečano i drugačije od svakodnevne hrane. Za sve koji nisu dovoljno vični kulinarenju ili ne znaju gde bi pre od posla i pretprazničnih obaveza, na raspolaganju je šarolika lepeza preukusnih slanih zalogaja koju po porudžbini, s ljubavlju prave vredne ruke naših sugrađanki i sugrađana.

Ne zaboravimo da su lokalne radionice peciva i drugih slaniša takođe ugrožene zbog cele situacije od početka pandemije do sad, s obzirom na to da nema svadbi, proslava rođendana i krštenja i da se sve obeležava u mnogo manjem obimu.

Zato, ukoliko želite divne slane specijalitete koji će praznične dane u vašem domu učiniti posebnijim i toplijim, makar i kao dopunu vašoj prazničnoj trpezi, predlažemo da poručite đakonije baš od njih, naših veštih Novosađana, jer time ćete svakako potpomoći njihov opstanak. Sledi nekoliko naših predloga za slane čarolije!


 

PRELEPA DOMAĆA PECIVA

Zaista je puno novosadskih kuhinja i radionica u kojima nastaju divne kiflice, pogačice, mini sendviči, pitice, kanapei i razni drugi, uglavnom sitni i vrlo dekorativni slani zalogaji.

"Pecivo neizrecivo", sa lokalom na Detelinari, najpoznatiji su po puter kiflama koje se tope u ustima, ali su se iz njihovog asortimana izdvojili i slani rolati i pita sa mesom. Puter kifle su malene i adekvatne za svečano posluženje, postoje prazne, ali i sa punjenjima kao što su dimljena slanina-feta, kulen-feta, čajna-feta, paprika-pavlaka.


"Slana tajna" sa Limana svojim zalogajčićima godinama oduševljava Novosađane, a posebno mesto zauzimaju slane kiflice sa raznim vrstama punjenja. Ukusom ne zaostaju ni slane rolnice, mini perece, rolati, projice i pogačice,

Još jedna od novosadskih radionica koja svojim remek delima upotpunjuje najvažnije dane mnogim sugrađanima je "Eketering" nekadašnji "Sweet and gift"), čiji slaniši su pravi ukras svečanog stola. Oni pripremaju i dekorišu meze plate, plate sa sirevima, mini roštilj, izuzetno dekorativne kanapee, tacne sa dekorisanim obrok salatama ili kombinaciju svega pomenutog sa pecivom, a sve imaju i u posnoj varijanti.


Vojvođanski mix sendvičići
, roštilj sendvičići, vegan sendvičići, razni kanapei, fišeci i rolati iz "Pofezne" u Balzakovoj ulici nadaleko su čuveni po svom kvalitetu, a "Trpeza ketering" takođe ima renome u našem gradu, jer njihove meze tacne i peciva raznih vrsta već dugo upotpunjuju razne proslave.

"Sweet and Salty" nalazi se u centru grada i priprema izuzetno zanimljive slane delicije, od kojih se ističu vrhunski aranžirane punjene korpice, hladni apetajzeri, slani tartovi, mini burgeri, mini zemičke, pite i kiflice.

Prava čuda nastaju i u kuhinjama naših kreativnih Novosađanki, pa imamo zaista pregršt žena koje se bave proizvodnjom peciva po porudžbini. Mnogi hvale "Miljine slaniše", sa hrskavim kiflicama poput nekadašnjih bakinih, domaćim pica pužićima i drugim pecivom koje osvaja mirisom i ukusom.

Tu je i majstorica čija stranica nosi slično ime – "Miljina slana peciva", a čiji su fišeci sa mimoza salatom pobrali posebne simpatije kupaca. Naravno, tu su i drugi slaniši, a pored peciva, puno je onih kremastih koji se posebno dopadaju naručiocima.



"Brutalika slaniši"
ne samo da imaju interesantan naziv, već im je i ponuda nešto drugačija. Čine je hrskave rolnice sa pančetom i piletinom, rol pogačice sa čvarcima i krem sirom, komadići tortilje sa raznim punjenjima i mnogo toga u veganskoj varijanti.

 

UKUSAN I DEKORATIVAN SIR

Na novosadskim pijacama mogu da se nađu razne vrste lepih sireva, a naš predlog je u našem gradu (a i šire) već čuveni "Mama Đuđin sir". Pravi ga Novosađanka koja je život u gradu zamenila pravim seoskim, gde sama radi sve: od brige o kravama, preko muže i proizvodnje sira, do distribucije po Novom Sadu i Beogradu.


Slani i slatki rolovani sirevi sa neobičnim nadevima, dimljeni sir, sveže kugle mocarele, mladi sir u kriškama ili sir za grilovanje koji škripi pod zubima – izbor je na vama, a ono što je sigurno je da će se bilo koji od njih fenomenalno uklopiti u novogodišnju svečanu trpezu, jer pored toga što su ukusni, predstavljaju i prave pravcate ukrase.

NOVOSADSKA SARMA BEZ PREMCA

Ukoliko nemate vremena za krčkanje sarme, postoji neko ko to radi za vas. To je jedna Novosađanka – veliki borac, a njene sarme opisuju kao najbolje u gradu. Veoma inspirativnu životnu priču naše sugrađanke Jelene Stašuk predstavili smo vam pre godinu dana, a njena "Sarmoteka" i ove sezone radi punom parom.

Kod nje možete naručiti klasičnu sarmu sa mesom ili posnu sarmu, za koju punjenje pravi od praziluka, šargarepe, integralnog pirinča i oraha, a radi arome u šerpu stavlja i dimljenu ribu.



Šta god da bude krasilo vašu porodičnu trpezu predstojećih praznika, neka dom odiše toplinom i radošću! Ukoliko ćete sami eksperimentisati i praviti slane špecije po nekom oprobanom receptu, uživajte u svakoj sekundi. Ako se, pak, odlučite da naručite nešto od gorepomenutih čarolija za nepce, nema sumnje da ćete uživati u svakom zalogaju.

Ovo su samo neki od predloga za slani ketering, jer nemoguće je pomenuti sve kvalitetne lokalne proizvođače istih, a vi u komentarima slobodno predložite vaše favorite! Prijatno!


Zabeležila: Svetlana Bogićević
Foto: mojnovisad.com, promotivne fotografije

Oceni vest:
23
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan