MALA MATURA: Evo šta sve treba da znaju osmaci za naredna tri dana

MALA MATURA: Evo šta sve treba da znaju osmaci za naredna tri dana

Osmaci su izašli iz školskih klupa 8. juna i sada se nalaze pred jednim od najvažnijih zadataka u životu - polaganjem male mature. Budući srednjoškolci sutra, 23. juna polažu srpski odnosno maternji jezik, 24. juna matematiku, a 25. juna kombinovani test.

Pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić ističe da je jako bitno da đaci tog jutra doručkuju i ponesu u školu flašicu vode. Takođe, apeluje na roditelje da ne stvaraju dodatni pritisak na svoju decu, da veruju u njihovo znanje i budu im podrška i ujedno ne brinu jer je 11 odsto više mesta u školama nego đaka koji će polagati završni ispit, prenosi RTS.

Epidemiološke mere su i dalje na snazi, pa će u jednoj učionici moći da polaže najviše 12 učenika pod nadzorom dva dežurna nastavnika iz škole. Đaci su dužni da u školu dođu najkasnije do 8.15 sati sva tri dana održavanja ispita. Testiranje počinje u 9 časova i traje 120 minuta. Oni koji završe pre toga mogu da predaju test dežurnom nastavniku, s tim što nije dozvoljeno da se napušta prostorija u kojoj se polaže ispit pre 9.45 časova.Škola obezbeđuje po dve plave hemijske olovke za svakog đaka, pa na ispit iz srpskog i kombinovani treba poneti grafitnu olovku i gumicu, a iz matematike još i lenjir, trougao i šestar. Nadležni preporučuju da se odgovori prvo pišu grafitnom olovkom (što nije obavezno), a tek na kraju plavom hemijskom olovkom. Ovo je važno jer se odgovori napisani grafitnom olovkom, kao ni prepravljani odgovori napisani hemijskom olovkom ili hemijskom druge osim plave boje, neće priznavati pri bodovanju. Upotreba takozvane piši-briši hemijske nije dozvoljena jer je mastilo ove olovke nestabilno pri zagrevanju, što prilikom skeniranja testova za pregledanje može da dovede do nestajanja zapisa.

Na završnom ispitu nije dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona, kalkulatora, beležaka, papira, niti drugih materijala koji ne spadaju u propisan pribor za ispit. Učenici su dužni da na za to predviđeno mesto, ispred učionice, odlože svoje torbe, isključene mobilne telefone, kalkulatore i druga tehnička pomagala, pernice, beleške, papire, hranu i slično, osim vode/osvežavajućeg napitka, navodi se u uputstvu za učenike.

Na ispitu nije dozvoljeno prepisivanje, razgovor među učenicima i ometanje drugih đaka. Ko ne bude poštovao propisanu proceduru i uputstva dežurnih nastavnika rizikuje da bude udaljen sa testa i da ostane bez bodova, a moći će ponovo da ga polaže u avgustovskom roku. Svaki od testova završnog ispita ima po 20 zadataka, od kojih svaki vredi po jedan poen. Ti bodovi se posle množe sa koeficijentom 0,65 za srpski i matematiku, odnosno sa 0,7 za kombinovani test, i tako se dobijaju poeni koji se računaju pri upisu. Po osnovu rezultata na maloj maturi može se osvojiti maksimum 40 poena, odnosno po 13 na testu iz srpskog i iz matematike, a 14 na kombinovanom.Opšti uspeh se iskazuje brojem bodova tako što se prosek na kraju šestog, sedmog i osmog razreda, zaokružen na dve decimale, sabere i zatim pomnoži sa četiri. Sve petice u đačkoj knjižici donose maksimalnih 60 poena. Osnovne škole objaviće preliminarne rezultate završnog ispita, 27. juna do 10 časova, a đaci će u nedelju moći da ih vide elektronski na portalu mojasrednjaskola ili u školi. Istog dana do 16 sati su prvostepeni prigovori koji se mogu podneti elektronski ili u samoj školi.

U utorak, 29. juna su drugostepene žalbe, a na njih mogu da pristupe samo učenici koji su pristupili prvostepenim i nisu zadovoljni odgovorom komisije.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan