MALA MATURA SLEDEĆE SEDMICE: Nastavnici negoduju zbog testa za dežurstvo

MALA MATURA SLEDEĆE SEDMICE: Nastavnici negoduju zbog testa za dežurstvo

U susret završnom ispitu koji će osmaci polagati iduće nedelje, hiljade prosvetnih radnika rešava testove kojima se kontroliše da li su spremni da se prihvate dežurstva i supervizije na maloj maturi.

Od dežurnih se očekuje da znaju u koje vreme najkasnije treba da budu u školi za ispit ili šta treba da urade ukoliko direktor osnovne škole, kao predsednik školske komisije, dođe u ispitnu salu, sedne i posmatra kako đaci rešavaju zadatke. Na to pitanje na testu koji rešavaju ovih dana traži se da obeleže ispravan odgovor, a među ponuđenima su da će direktora zamoliti da napusti prostoriju ili da neće uraditi ništa, piše “Politika”.

Tu je i pitanje kako dežurni nastavnik treba da postupi ukoliko osmak kasni na ispit 20 minuta. Za prosvetne radnike koj su pažljivo pročitali uputstva i odgledali video snimke koje su dobili u okviru obuke za dežuranje ovakva su pitanja ponižavajuća, baš kao i to što se od njih traži da ove testove uopšte rešavaju. Isto tvrde i oni kojima je trebalo deset i više pokušaja da ovu kratku završnu onlajn proveru prođu bez greške.

Test za dežurne nastavnike do četvrtka je položilo 11.800 zaposlenih u školama, prosečan broj pokušaja da zadatke reše besprekorno bio je 11,8. U sredu i četvrtak broj pokušaja da se uspešno reši test smanjen je na 5,8. Drugačiji test za supervizore uradilo je ispravno oko 3.000 ljudi, podaci su iz evidencija Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV), koji i realizuje ovu obuku.

Iz Ministarstva prosvete su precizirali da su u saradnji sa ZUOV-om predvideli obuke za dežurne nastavnike, supervizore, obuke za pregledanje testova, kao i za predsednike školskih komisija u okviru kojih će svi oni dobiti bodove od stručnog usavršavanja. A da bi dobili uverenje, neophodno je da polože i test na kraju obuke, pojašnjavaju nadležni.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan