Mala matura: Testovi pod strogim merama bezbednosti

Mala matura: Testovi pod strogim merama bezbednosti

Nadležni ističu da se čitav proces realizuje pod nadzorom policije  kako bi se sprečilo da testovi procure, što je bio slučaj pre nekoliko godina.

Priprema testova za malu maturu je u poslednjoj fazi. Za svaki test odgovoran je poseban tim, a i ove godine njihova izrada, štampa i transport pod posebnim su bezbednosnim merama. Iz Beograda će do školskih uprava putovati pod policijskom pratnjom.

Rešetke na prozorima i vratima, svaki ugao je pod video-nadzorom, a vrata iza kojih se čuvaju testovi mogu otvoriti samo osobe sa posebnim ovlašćenjima, prenosi Radio televizija Srbije.

Na odvojenom spratu Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja postoje dva nivoa bezbednosti. Pod posebnim nadzorom su prostorije u kojima se pišu testovi.

- U tom delu pristup imaju samo osobe koje su neophodne u procesu pripreme testova, tj. same tehničke pripreme testova. I u tom prostoru je nemoguće uneti bilo koju ličnu stvar. Niti mobilni telefon, fleš, knjigu, papir, ništa ne možete uneti – rekla je Dragana Stanojević iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja.

Čak i kada se nađete u toj prostoriji, teško da ćete otkriti gde su testovi.

- Testovi se čuvaju na eksternim memorijama i te eksterne memorije imaju parcijalne šifre, što znači da dvojica kolega mogu jedino istovremeno da pristupe podacima koji se nalaze na tom disku, tako što će jedan ukucati jedan deo šifre i drugi ukucati drugi deo šifre – dodaje Stanojevićeva.

Oba dela šifre predususlov su da se testovi iz Zavoda, pod jakim merama bezbednosti, premeste u štampariju.

- Prvi deo bezbednosne procedure je da se na sigurnosnom flešu pod pratnjom testovi transportuju do štamparije, gde se pod određenim bezbednosnim procedurama preuzimaju naši elektronski materijali od strane štamparije i tada štamparija po svojim merama bezbednosti štampa te testove. To obično bude nekoliko dana pred sam ispit – napominje Stanojevićeva.

Posle štampe sledi pakovanje testova u sigurnosne kese, koje ako se otvore više ne mogu da se zatvore.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan