Male urbane intervencije u Novom Sadu

Male urbane intervencije u Novom Sadu

Projekat "Nova mesta – mikrogranting" Fondacije "Novi Sad 2021" ulazi u završnu fazu. Nakon što je raspisan, početkom aprila, na javni konkurs pristiglo je 67 ideja za male urbane intervencije u Novom Sadu, a konkursna komisija odabrala je 18, koje se trenutno realizuju.

 

Od odabranih projektnih ideja, 11 se realizuje u Novom Sadu, šest u opštini Beočin i jedna u opštini Irig. Odabrani projekti uneće promenu u javne prostore, oživeti ih i postati "nova mesta" za uživanje Novosađana i žitelja Zone 021, prenosi "Dnevnik". 

Tokom realizacije pojedinačnih projektnih ideja, organizovane su (i ubuduće će biti organizovane) mobe, kroz koje se lokalna zajednica uključuje u proces uređenja malih javnih površina. Pored toga što predstavljaju nematerijalno kulturno nasleđe podneblja, ova zajedničke akcije predstavljaju i prvi korak ka povezivanju Novosađana sa prostorima u kojima će ubuduće provoditi kvalitetno vreme.

Da su mobe ovih dana u Novom Sadu zaista "u modi" svedoče i realizovani projekti: stari peščanik između ulica Turgenjevljeve i Branimira Ćosića preuređen je uz pomoć komšija u malu urbanu oazu, na Novoj Detelinari nikla je prva novosadska vertikalna bašta prema projektu Ekološkog udruženja "Zeleni sad", na Salajci je uređena zelena površina, na Grbavici u Ulici Miše Dimitrijevića "nikle" su zelene fotelje, a Špic na Ribarskom ostrvu dobio je letnju pozornicu i ramove za izlaganje dela lokalnih umetnika.

Udruženje "Eko kurir" je, uz podršku volontera uređivao prvo biciklističko odmorište u Novom Sadu na Sunčanom keju, kod Rektorata, dok je Udruženje "Invicta bike" organizovalo veliku mobu na Telepu (ugao ulica Heroja Pinkija i Podunavske) povodom realizacije projekta "Pamptrek poligon" – biciklističkog poligona koji će postati novo omiljeno mesto mlađih Novosađana i svih ljubitelja biciklizma.

Opširnije o ovoj temi pročitajte OVDE.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan