MALI SAVETI: Povećajte bezbednost na svom Fejsbuk profilu

MALI SAVETI: Povećajte bezbednost na svom Fejsbuk profilu

Sledeći put kad se ulogujete na svoj nalog na Fejsbuku, proverite bezbednosna podešavanja i ko može da vidi ono što objavljujete.

S obzirom na to da mnogi ljudi ne obraćaju pažnju na stvari koje objavljuju i nisu svesni koliko ih one mogu ugroziti, sve češće se dešavaju zloupotrebe informacija sa ove društvene mreže.

Odnedavno postoje kompjuterski programi koji sakupljaju lične informacije poput datuma rođenja, brojeva telefona, adrese i mnoge druge detalje sa ciljem da ih proslede kriminalcima. Sledeći put kada uđete na svoj nalog, proverite podešavanja privatnosti i koncentrišite se na ona koja delite sa celim svetom.
 
U cilju zaštite, predstavljamo vam osam stvari koje ne bi trebalo da objavljujete na Fejsbuku:

1. Planovi za odmor

Ako na svom status napišete: "Ne mogu da dočekam put u Milano sledećeg četvrtka", a pritom tu objavu može da vidi bilo ko, isto je kao da ste napisali: "Dođi i kidnapuj me, biću tamo".

2. Fotografije iz lične karte ili pasoša

Ovim potezom prosto izazivate zlonamerne ljude da ukradu vaš identitet. Ne radite to, čak i ako vam je fotografija na pasošu zabavna.

3. Informacije o vašoj banci ili karticama

Ne dajte informacije o svojim računima čak ni prijateljima u privatnim porukama na društvenim mrežama. Hakeri često ulaze na razne naloge neprimetno, a deljenje ovih informacija bi moglo da vas ugrozi.

4. Pobedničke tikete

Nikada ne znate ko su vaši prijatelji, a ko može da zloupotrebi ove informacije. Naučimo lekciju iz greške jedne žene iz Australije, koja je okačila svoj dobitni tiket, a neko od njenih "prijatelja" ga je odštampao i podigao njenu nagradu od 380 funti.

5. Svoju kućnu adresu

Nije potrebno posebno objašnjavati, ovakva informacija može intrigirati progonitelje i lopove, čuvajte se toga.

6. Svoj telefonski broj

Ukoliko ne želite da neko kopira vaš broj i uvali vas u probleme, ne delite ovu informaciju na društvenim mrežama. Osim što biste mogli da doživite telefonsko uznemiravanje, postoje i druge neprijatnosti koje mogu da se dogode. Danas postoje aplikacije koje pronalaze telefone pomoću lokatora, gde god da se nalazite, što nas opet vraća progoniteljima i kriminalcima.

7. Stvari o vašoj deci

Koliko god bili ponosni na svoje mališane, nikako ne delite njihove slike sa svetom. Osim što ih mogu zloupotrebiti na druge načine, postoje i pedofili koji vrebaju društvenim mrežama.

8. Lične stvari u vezi s vašim poslom

Ovakve objave mogle bi da vas dovedu do otkaza ili ćete na sledećem poslu imati neprijatnosti zbog ovih statusa, jer Fejsbuk zauvek čuva informacije koje ste postavljali. Razmislite o tome.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan