Mali vodič kroz "Ribarac": Gde je najdeblja hladovina i najmirniji pogled na Dunav, a gde se najbolje dorađuje ten i noću luduje do zore (FOTO)

Mali vodič kroz "Ribarac": Gde je najdeblja hladovina i najmirniji pogled na Dunav, a gde se najbolje dorađuje ten i noću luduje do zore (FOTO)

Na samo tri kilometra od centra grada nalazi se Ribarsko ostrvo, među Novosađanima poznatije kao – Ribarac. Ovde danju debela hladovina i miris riblje čorbe zovu na odmor i uživanje, a noću splavovi nude izobilje ludog provoda. Ovaj svojevrsni "grad u gradu" ima i zasebnu plažu i oko 150 usidrenih plovila.

Vikendice opasane cvećem, pored čardi i put kraj reke, a pogled luta ka vodi, zelenilu.

Sudar generacija, boemije, provoda, dobre kapljice vina ili rakije, ukusne riblje čorbe… sve to dostupno je na ovom mestu.

- Ovde imamo razne aktivnosti, a mi volimo da se sakrijemo u debelu hladovinu – počinje priču o Ribarcu predsednik Udruženja SRD “Ribolovac” Ivica Avgustin.


Ivica kaže da o plovilima koja su tu usidrena, kao i o vikendicama te okolini brinu njihovi vlasnici, i da su svi tu jer vole život pored reke.

- Tokom cele godine dolazimo ovde, jer, kao što možete da vidite, retko ko može ovoj lepoti da odoli, a tu su i razne ribolovačke i sportske aktivnosti koje organizujemo. Ovde je uvek hladnije za nekoliko stepeni u odnosu na centar grada – dodaje Avgustin.Pored takmičenja u kuvanju riblje čorbe, pecanja kako za odrasle tako i za najmlađe, plovilima se ovde spuštaju niz Dunav pa organizuju kampovanje koje traje po tri dana.

- Tada smo non-stop na reci. U međuvremenu organizujemo i igre bez granica za decu, turnire u šahu i likovnu koloniju – veli ovaj ljubitelj Dunava. Podseća da na Ribarcu ima nekoliko čardi, restorana i splavova koji rade noću.

- Inostrani turisti dolaze ovde nekada biciklom, a nekada plovilom. Dolaze podjednako domaći i stranci. Unapred se putem interneta informišu o tome šta mogu ovde da pronađu – kaže Avgustin.Vrlo rado govori o čuvenoj česmi staroj 70 godina, opet znanoj mnogima, ali  neki možda nisu upoznati s podatkom da voda dolazi sa dubine od 128 metara. Naš sagovornik veli da je voda u česmi ispravna, a da se o njoj vodi računa, te se voda stalno nosi na analizu. Tik uz česmu ponikla je Čarda “Kućerak na Ribarcu”, koju stariji Novosađani zovu “Kućerak uz česmu”. Na meniju se redovno može naći sve od čorbe i toplih predjela sa povrćem ili pirinčem, do ražnjića i ribe. U restoranu kažu da su poznati i po ukusnoj ribljoj čorbi bez kostiju, svežoj rečnoj ribi sa roštilja i dimljenom tolstolobiku.Petkom i subotom od 20 sati u restoranu svira tamburaški orkestar "Još ovu noć" . Radno vreme restorana je od 9 do 23 sata radnim danima i od 9 do 24 sata vikendom. Ovde, kao i u svim čardama kraj Dunava, samo vodite računa da vam se ručak ne otegne do večere, za to mora da se trenira... Tu “boljku tegljenja” imaju mnoge čarde na Dunavu, a za sve su “krivi” kuvari i tamburaši. Drž'te se dobro i trenirajte vredno…


Pored “Čarde kod česme” tu je i Riblja čarda "Nećko". Čuveni kuvar Nećko je višestruki prvak bivše Jugoslavije, te trostruki osvajač trofeja u pripremanju ribljeg paprikaša u Vojvodini. Riblja čorba je 400 dinara. Kečiga je 1.100, som 700, šaran 650 pastrmka 600 dinara…

- U vreme ručka i večere imamo najviše gostiju. Ima i stranaca. Dobro je to što postoji parking u blizini i nema gužve – kažu u ovoj čardi. Bašta je uz sam Dunav, pa pogled puca ka reci i plovilima koja su tu usidrena. Ovde često dolaze i ribolovci.


Reklame nema na internetu, jer ovde, kažu, nije ni potrebna. Riblja čorba miriše i iz Čarde “Dunavac” koja je sledeća u nizu uz Dunav.

Nešto niže uz reku nalazi se plaža na betonu. Nije ograđena niti ima bilo kakvo obeležje osim stepenica koje vode do Dunava. Kada se reka povuče, pojavi se peščana plaža, a Novosađani neretko, iako se to ne preporučuje, čak i pešice, kroz vodu do kolena, prelaze na Štrand.


Mesta ima za jedno četiri peškira, ali je tu i ostali deo obale na kom se može sunčati. Ipak, ovde treba voditi računa o bezbednosti, kako i na svim divljim kupalištima na kojima nema spasilaca na vodi.

Kako saznajemo od vlasnika vikendica, Dunav koliko nudi komotnosti i divljenja, toliko ume biti nemilosrdan, ali je to cena života pored reke. Poplave nisu retkost u ovom delu Novog Sada, te kada se voda povuče gradska preduzeća očiste čitav teren, a život se nastavlja dalje.


Uz Dunav, nedaleko od čardi, za one nešto mlađe ili one koji se tako osećaju, tu su splavovi sa svojim bogatim muzičkim programima.

Tu je Splav “Ski Bar” na Ribarskom ostrvu, gde i preko dana možete popiti kafu. Tik uz splav ovde su se ugnezdila dva para divljih gusaka sa svojim malim potomcima. Ukoliko poželite da ih uslikate vrlo rado će vam pozirati, jer ih iz skoro svih ugostiteljskih objekata redovno hrane, pa su se ptice odomaćile.Takođe, i na splavu “Džoli Rodžer” možete popiti kafu tokom dana, a i dobro se provesti u noćnim satima. Nastupaju didžejevi, a preko dana tu su i veoma zgodne Novosađanke koje ovde “popravljaju ten”.

Za ljubitelje noćnog provoda, tu je splav “Dva galeba”, mesto gde gostuju folk pevačice i didžejevi i koje je uvek dupke puno. Tu je i splav "Kristal" sa istom ponudom i interesovanjem publike, kao i “Kućerda”.


Za one koji pak žele da prenoće u ovoj oazi pored Dunava, smeštaj mogu rezervisati u Turističkom naselju “Ribarsko ostrvo”, ali i da organizuju venčanje i uživaju u specijalitetima tamošnjeg restorana.

Vikendom se posebno mesto traži u popularnom "Pikniku", koji, pored prelepog ambijenta, u prirodnom hladu gostima nudi i odlične gastronomske poslastice, a roditelji koji dolaze sa decom posebno uživaju na ovom mestu budući da deca imaju lepo igralište sa toboganima, ljuljaškama, penjalicama… Neretko se ovde održavaju i žive svirke.


 

Tekst: Slađana Aničić
Foto: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
10
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Mirko

  pre 2182 dana i 11 sati

  A Jela i Glave???

  Oceni komentar:
  4
  2