Mališan iz Dečje bolnice nije napušten, porodica mu živi u Horgošu

Mališan iz Dečje bolnice nije napušten, porodica mu živi u Horgošu

Povodom slučaja četvorogodišnjeg M. K. koji već duže vreme boravi na lečenju u Dečijoj bolnici u Novom Sadu, a koji je izazvao pažnju javnosti, Centar za socijalni rad u Kanjiži oglasio se saopštenjem u kome se ističe da u okviru svoje nadležnosti vodi brigu o porodici čije se dete nalazi u novosadskoj bolnici.

U saopštenju se navodi da porodica ima šest članova, od kojih je četvoro maloletne dece, te da su deca rođena 2007, 2011, 2012. I 2014. godine, a da je četvorogodišnji mališan majčino drugo dete po rođenju. Stambeni uslovi u kojima žive su jako skromni, ali ispunjavaju potrebe porodice jer imaju kupatilo, kuhinju i četiri sobe, a porodica vodi računa o higijenskim uslovima.

Iz Centra za socijalni rad Kanjiže preciziraju da je otkako se mališan razboleo, porodica učinila sve kako bi mu obezbedila neophodne ulove za rast i razvoj u skladu s njegovim zdravstvenim stanjem.

- Roditelji brinu o svoj deci. Pošto nemaju svojih redovnih primanja, žive od novčane socijalne pomoći, kao korisnici usluga Centra za socijalni rad Kanjiža. Bračni drug majke povremeno obavlja sezonske poslove. Stručni radnici Centra su im posvetili posebnu pažnju kao mnogočlanoj porodici. Od početka rada sa porodicom nije bilo impulsa drugih institucija, bilo zdravstvenih ili obrazovnih, da bilo koji od roditelja zanemaruje decu, tvrde u Centru za socijalni rad Kanjiže.

Kako ističu u Centru, za sve vreme bolničkog lečenja deteta, Bolnica je kontaktirala više puta Centar za socijalni rad. Kada je dete pušteno iz bolnice, očuh deteta je iznajmio automobil kako bi s porodicom preuzeo brigu o detetu.

- Terenskom posetom, prilikom koje smo pružali podršku porodici, moglo se primetiti da nisu narušeni porodični odnosi i da vlada topla atmosfera unutar porodice. Uvidom u činjenično stanje, utvrđeno je da je dete nešto više od tri meseca neprekidno u bolnici. U ovom periodu deda i očuh su povremeno posećivali dete. Takođe, roditelji su se redovno telefonom interesovali o stanju deteta, kao što to i osoblje Bolnice potvrđuje, ističe se u saopštenju i dodaje da sa bolnicom kontaktira očuh jer bolje govori srpski.

- Informisani su o mogućnosti da jedan od roditelja može da boravi u bolnici pored deteta, ali to pravo nisu koristili zbog potpune jezičke barijere kod majke i zbog najmlađeg deteta koje je rođeno 2014. Godine“, predočava se u saopštenju koje je meiđima prosledila direktorka Centra za socijalni rad Kanjiža Timea Kljajić Barat.

NE POSEĆUJU GA ZBOG PREVELIKE UDALJENOSTI: Porodica četvorogodišnjeg dečaka M. K, kako saznajemo, živi u Horgošu. Iz razumljivih razloga zaštite interesa deteta i porodice, iz institucija koje se prirodom posla bave njihovom problematikom, ne mogu se dobiti podaci o boravištu. Predsednik MZ Horgoš Ištvan Bačkulin rekao je da je čuo za slučaj, da je o upoznat da dečak nije napušten od porodice, ali da nisu u mogućnosti da ga obilaze, jer je Novi Sad udaljen 125 kilometara. 

 

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan