MALOLETNIČKI ZATVOR: Broj golobradih ubica i silovatelja u stalnom porastu

MALOLETNIČKI ZATVOR: Broj golobradih ubica i silovatelja u stalnom porastu

rema podacima koji su „Politici” dostavljeni iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, prošle godine 24 maloletnika osuđena su na maloletnički zatvor. Više od polovine iza rešetaka je dospelo zbog ubistva ili drugih krivičnih dela sa elementima nasilja, a 16 odsto zbog silovanja. Prema podacima UIKS-a, od 2015. godine broj osuđenih maloletnih počinilaca krivičnih dela stalno raste, a najviše ih je bilo 2018. godine – 27.

Prema podacima koji su listu "Politika" dostavljeni iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, prošle godine 24 maloletnika osuđena su na maloletnički zatvor. Više od polovine iza rešetaka je dospelo zbog ubistva ili drugih krivičnih dela sa elementima nasilja, a 16 odsto zbog silovanja. Prema podacima UIKS-a, od 2015. godine broj osuđenih maloletnih počinilaca krivičnih dela stalno raste, a najviše ih je bilo 2018. godine – 27.

Statistika beleži da je u Srbiji 2015. godine čak 82 odsto svih osuđenih maloletnika iza rešetaka dospelo zbog ubistava ili drugih vrsta nasilja. Narednih godina u ovaj zatvor su sve češće dospevali i počinioci drugih teških krivičnih dela. Posebno zabrinjava stalan porast broja maloletnih silovatelja, kojih je, na primer, 2018. godine bilo čak pet puta više nego 2015, prenosi beogradski dnevni list. 

– U Srbiji postoji jedan Kazneno-popravni zavod za maloletnike i mlađe i starije punoletne osobe muškog pola i nalazi se u Valjevu. U ovaj zavod se upućuju oni kojima je izrečena kazna maloletničkog zatvora kao i oni koji su prvi put osuđeni na kaznu zatvora, a u momentu upućivanja nisu stariji od 23 godine i kojima je izrečena kazna do 10 godina. U najvećem broju, reč je o teškim krivičnim delima sa elementima nasilja – navode u Upravi za "Politiku". 

U ovom trenutku u KPZ boravi 24 mladića koji su osuđeni na kaznu maloletničkog zatvora i oni su smešteni u zatvorenom, poluotvorenom i otvorenom odeljenju. U međuvremenu, u zatvoru su dočekali punoletstvo.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan