Mame iz NS, Subotice i BG-a odbijene za subvencije za stan iako tvrde da su ispunjavale sve uslove

Mame iz NS, Subotice i BG-a odbijene za subvencije za stan iako tvrde da su ispunjavale sve uslove

Nakon što je bračni par iz Subotice pre nekoliko dana ispričao zbog čega im je odbijen zahtev za subvenciju za kupovinu stana, javilo se još nekoliko majki koje su takođe odbijene.

Još tri mame, koje su decu rodile ove godine i ispunjavale sve uslove za subvenciju za kupovinu prvog stana, javile su se portalu N1 navodeći da ih je država odbila. Sve tri su, uz bebe stare najviše tri meseca, obijale pragove državnih institucija jureći dokumentaciju i overavajući papire potrebne za ovu pomoć države, koja u stvari predstavlja refundaciju 20 odsto vrednosti kupljene kuće ili stana. I sve tri su odbijene iz istog razloga: zbog dugotrajne procedure i kupovine na kredit morale su sa prodavcima stanova da potpišu kupoprodajne ugovore nekoliko dana pre nego što su državi poslale zahtev. Država je to smatrala razlogom za odbijanje jer su – upravo zbog tih ugovora – u trenutku podnošenja zahteva imale nekretninu u vlasništvu, što je neispunjavanje osnovnog uslova.

USVOJENA ODLUKA ZA KUPOVINU PRVOG STANA: Evo i uslova za porodice

MALI: Trudnicama i porodiljama do 20.000 evra za kupovinu stana ili kuće

SUBVENCIJE: Šta mladi Novosađani mogu sa 20.000 evra pomoći za rešavanje stambenog pitanja

 

Ove tri mame su, redom, odbijene za subvenciju iako su ispunjavale sve uslove – i kada je reč o visini plate svoje i svog partnera-supružnika, i kada je reč o neposedovanju bilo kakve nekretnine, i kada je reč o rađanju deteta u 2022. godini. I svima u rešenjima piše isti razlog – u katastru postoji zabeležba o promeni vlasništva nad stanom za koji traže subvenciju.

Zvanični podaci kazuju da je do sada odobreno samo četiri ovakve subvencije – toliko je za portal N1 potvrđeno u Ministarstvu za rad, a sada je poznato da ima bar četiri majke koje su za ovu pomoć države u okviru mera populacione politike – odbijene.

Sva četiri slučaja odnose se na kupovinu stanova iz bankarskog kredita.

Anja Janković iz Novog Sada izjavila je za N1 da je službenik gradske uprave zadužen za prijem zahteva za subvenciju za kupovinu prvog stana potvrdio da može da preda i kupoprodajni ugovor.

Mi smo postupali po uputstvu referenta kojeg je postavilo ministarstvo i koji je zadužen za podnošenje zahteva za subvenciju na teritoriji Novog Sada. On je navodno pre svakog našeg koraka proveravao kako i šta treba sa Ministarstvom za rad, i potvrdio nam je da možemo da podnesemo ugovor o kupoprodaji stana uz zahtev. Zbog toga su nas na kraju – odbili – kaže ova Novosađanka.

Ona ističe da je potrebno bar mesec dana da se prikupe svi papiri.

A svaki dokument se, naravno, plaća. Posle treba najmanje dva meseca da obrade zahtev za subvenciju. A u međuvremenu treba da te čeka investitor sa kojim potpisuješ predugovor, pa da te čeka banka beskonačno dok oni ne odgovore. Postave čoveka da odgovori na naša pitanja i nedoumice, da nas uputi, usmerava i pregleda dokumentaciju koju predajemo i na kraju dobijemo pogrešna uputstva – ogorčena je Anja Janković.

Kako su prošle Marina Pavlović, takođe iz Novog Sada i Katarina Jelisavčić Marković iz Beograda, pročitajte na sajtu N1.

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan