Mame Novosađanke deci daju neobična i stara biblijska imena

Mame Novosađanke deci daju neobična i stara biblijska imena

Domaće i strane zvezde kao da se takmiče u tome ko će smisliti originalnije ime za dete, pa je i "običan" svet prihvatio ovaj trend. Troslovna moderna i unikatna imena proširila su se brzinom svetlosti Srbijom, pa se sve češće u parkovima može čuti kako roditelji dozivaju svoje mališane imenima kao što su Nea, Mia, Noe, Vid i Leon.

Čuveni Duško Radović je zapisao: "Birajte imena za svoju decu tako kao da će se jednog dana po njima zvati neka ulica".

Većina roditelja zaista i vodi računa o tome kako će se ime njihovog naslednika slagati uz porodično prezime, kakav nadimak od njega može da proistekne, kako će zvučati kada ga uzviknu sa terase. Ipak, moda je moda.

Tajna, Šećerka ili Indigo iz Novog Sada

U Novom Sadu će Tajna, Katalea, Šećerko, Egedon, Indigo i Jon verovatno morati dva puta da ponove svoje ime prilikom upoznavanja.

Navedena imena samo su deo bogatog repertoara neobičnih imena koja roditelji u Novom Sadu daju deci.

Tako su budući đaci novosadskih škola Leon, Eko, AksentijeAlimpije, Maksimilijan, Eol, Lav. Među neobičnim muškim imenima tu su i Feđa, Fedro, Dren, Zoi i Vid. Zanimljivo je da su roditelji bratu i sestri dali imena Po i Li.

Za nekoliko godina neće biti neobično ni kada pred vas stane devojčica Nikita, Antonina, Miluška, Margarita, Maraklena, Dorotea, Miona, Larisa, Iskra, Zoi, Lina, Zara, Medina, Tida, Vanda, Nikleta ili Monja.

Popularna i stara biblijska imena

Mame Novosađanke biraju i stara biblijska imena poput Zilpa, a tu su i Borijela, Vasilisa, Gina, Larisa, Nastasija, Lara, Srna, Adiva, Gala, Mia, Nika, Alegra i Justina.

Porodični zakon kaže da matičari imaju mogućnost da odbiju želju roditelja ukoliko ime nije u skladu s moralnim ili tradicionalnim okvirima, ali takvih zahteva do sada u Novom Sadu nije bilo.

Vest u celosti možete pročitati ovde.

Oceni vest:
4
12

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Thea

  pre 2341 dan i 21 sat

  Ako uzmem gorepomenuti citat Duska Radovica u razmatranje, zakljucujem da on verovatno nije znao da u Novom Sadu postoji ulica Melhiora Erdujheljija. ;)
  Lep clanak u svakom slucaju. :)

  Oceni komentar:
  0
  7