MAPA PRISTUPAČNOSTI: Invalidi još uvek u borbi za svoja prava

MAPA PRISTUPAČNOSTI: Invalidi još uvek u borbi za svoja prava

Novi Sad još nije dobio najavljivanu mapu pristupačnosti koja pomaže invalidima. Visoki trotoari i stepeništa institucija i zgrada su nepremostive prepreke.

I pored brojnih pokušaja da se invalidima i dečjim kolicima pomogne u kretanju novosadskim ulicama, ovaj grad se još ne može pohvaliti da im je obezbedio pristup svim gradskim i pokrajinskim institucijama. Prema rečima predsednika Udruženja paraplegičara Josipa Vlčeka, u Novom Sadu je tek svaka deseta administrativna služba dostupna ljudima koji se kreću u kolicima. Najteža situacija je upravo u centru grada, ali i na prilasku starijim zgradama u kojima invalidi najčešće i stanuju.

- U centru ima mnogo ulica koje su davno građene ili renovirane pa imaju visoke bankine koje su ljude u kolicima bukvalno nepremostiva prepreka – kaže Vlček. - U mnoge gradske i pokrajinske institucije možemo da uđemo samo do prizemlja, ali viši spratovi ostaju nepristupačni. Kolicima ne možemo ni u bioskop, ali i na mnogo značajnija mesta kao što su domovi zdravlja.

Stvari bi se mogle značajno unaprediti ako urodi plodom inicijativa za izradu takozvanih mapa pristupačnosti, koju je u Gradskoj skupštini podržalo više odbornika. Na njenoj izradi se već angažovala i nevladina organizacija "Mreža žena", koja se zalaže za podršku invalidima i majkama koje svoje bebe gradom voze u kolicima.

Većina gradskih institucija već ima ulaze prilagođene invalidima i majkama sa decom, ali smatramo da bi Novi Sad kao buduća evropska prestonica mladih i evropska prestonica kulture morao što pre da dobije mapu pristupačnosti – kaže Dejan Kovač, predsednik Odborničke grupe koja se zalaže za pomoć invalidnim licima i majkama sa decom. - Nadamo se da će na mapi koju pripremamo biti ucrtano što više saobraćajnica sa spuštenim ivičnjacima i pristupnim rampama za kretanje invalida u kolicima.

Mada se svi slažu da je nemoguće udovoljiti svim zahtevima, većina veruje da bi izrada preciznih mapa olakšala kretanje invalidima i majkama sa kolicima.

ŠIRI PARKING ZA INVALIDE

U Novom Sadu većina parkirališta ima rezervisana mesta za invalide koji voze i koriste kolica pa im je potrebno znatno više prostora na parkingu. Ovakva šira parking-mesta trebalo bi da dobiju i majke koje prevoze decu.

 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan