MAPA PRISTUPAČNOSTI: Invalidi još uvek u borbi za svoja prava

MAPA PRISTUPAČNOSTI: Invalidi još uvek u borbi za svoja prava

Novi Sad još nije dobio najavljivanu mapu pristupačnosti koja pomaže invalidima. Visoki trotoari i stepeništa institucija i zgrada su nepremostive prepreke.

I pored brojnih pokušaja da se invalidima i dečjim kolicima pomogne u kretanju novosadskim ulicama, ovaj grad se još ne može pohvaliti da im je obezbedio pristup svim gradskim i pokrajinskim institucijama. Prema rečima predsednika Udruženja paraplegičara Josipa Vlčeka, u Novom Sadu je tek svaka deseta administrativna služba dostupna ljudima koji se kreću u kolicima. Najteža situacija je upravo u centru grada, ali i na prilasku starijim zgradama u kojima invalidi najčešće i stanuju.

- U centru ima mnogo ulica koje su davno građene ili renovirane pa imaju visoke bankine koje su ljude u kolicima bukvalno nepremostiva prepreka – kaže Vlček. - U mnoge gradske i pokrajinske institucije možemo da uđemo samo do prizemlja, ali viši spratovi ostaju nepristupačni. Kolicima ne možemo ni u bioskop, ali i na mnogo značajnija mesta kao što su domovi zdravlja.

Stvari bi se mogle značajno unaprediti ako urodi plodom inicijativa za izradu takozvanih mapa pristupačnosti, koju je u Gradskoj skupštini podržalo više odbornika. Na njenoj izradi se već angažovala i nevladina organizacija "Mreža žena", koja se zalaže za podršku invalidima i majkama koje svoje bebe gradom voze u kolicima.

Većina gradskih institucija već ima ulaze prilagođene invalidima i majkama sa decom, ali smatramo da bi Novi Sad kao buduća evropska prestonica mladih i evropska prestonica kulture morao što pre da dobije mapu pristupačnosti – kaže Dejan Kovač, predsednik Odborničke grupe koja se zalaže za pomoć invalidnim licima i majkama sa decom. - Nadamo se da će na mapi koju pripremamo biti ucrtano što više saobraćajnica sa spuštenim ivičnjacima i pristupnim rampama za kretanje invalida u kolicima.

Mada se svi slažu da je nemoguće udovoljiti svim zahtevima, većina veruje da bi izrada preciznih mapa olakšala kretanje invalidima i majkama sa kolicima.

ŠIRI PARKING ZA INVALIDE

U Novom Sadu većina parkirališta ima rezervisana mesta za invalide koji voze i koriste kolica pa im je potrebno znatno više prostora na parkingu. Ovakva šira parking-mesta trebalo bi da dobiju i majke koje prevoze decu.

 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

jkp novosadska toplana isključenja struje novosadsko porodilište betanija novorođenčad klinika za ginekologiju i akušerstvo servisne informacije novi sad policija raspored sahrana i ispraćaja mup novi sad dnevni horoskop raspored sahrana novi sad bebe Isključenje struje bez struje horoskop jkp lisje novosađani matičar novi sad vremenska prognoza novi sad horoskopski znaci MUP RHMZ isključenje vode Republički hidrometeorološki zavod Vreme u Novom Sadu sahrane novi sad bez vode novosadska policija JKP Vodovod i kanalizacija