Marina Fratucan: RTV postao produžena ruka SNS

Marina Fratucan: RTV postao produžena ruka SNS

Urednica emisije Radar Marina Fratucan, koja je do prošle nedelje emitovana na Radio televiziji Vojvodine, izjavila je večeras da je sada postalo jasno da je ta medijska kuća postala "produžena ruka Srpske napredne stranke (SNS)".

- Danas građani na tom javnom servisu mogu da vide ulepšanu sliku javnosti koju plasira vladajući režim, a Javni medijski servis RTV pokušava to da ispuni na najgori mogući način - ocenila je Fratucan nedavne smene na RTV -u.

Ona je na tribini "Stav ulice" u Novom Sadu istakla da pre samo mesec dana nije izgledalo kao da se sa novom vlašću neće moći dogovoriti o medijskim slobodama i profesionalnom izveštavanju, pre svega zbog evropskog puta za koji je Srbija opredeljena.

Međutim, kako je kazala, ispostavilo se da se vladajuće strukture služe metodama iz devedesetih.

- Rukovodeći imaju sve poluge u rukama. Ostaje nam samo pritisak međunarodne zajednice i ovih ljudi koji su se pobunili - rekla je Fratucan o protestima građana "Podrži RTV" u Novom Sadu i "Ne da(vi)mo Beograd".

Ona je ukazala da je potrebno dopreti i do drugih ljudi, kako bi se Srbija promenila na bolje.

Glavni urednik beogradskog lista "Danas", Dragoljub - Draža Petrović rekao je da je problem Srbije taj što ima "paranoike na vlasti, ali i paranoike u medijima", koji potpiruju tu "paranoju" i prenose je na javnost.

On je kazao i da nedavno održani "kontramiting" protiv protesta "Podrži RTV" u Novom Sadu, pokazuje da "mali zametak bunta" koji se pojavio u Srbiji, boli vlast i da se ona plaši građanskih inicijativa.

- Ovi protesti 'Podrži RTV' i 'Ne da(vi)mo Beograd' mi se sviđaju zato što su vanstranački, a vlast ih se boji jer ne zna da reši probleme, pa se može desiti da oni prerastu u stotine hiljada na ulicama - kazao je Petrović.

Novinarka RTV Vanja Đurić je rekla da Upravni odbor RTV i dalje ignoriše zahteve inicijative "Podrži RTV", među kojima su ostavke i povlačenje svih odluka koje je doneo taj odbor, a rekla je i da se taj građanski pokret nije uplašio "kontramitinga", niti će odustati od zahteva.

Po njenim rečima, nove upravljačke strukture u RTV ne samo da ignorišu zahteve, već i sve dobro što su novinari do sada radili u toj medijskoj kući, kao i nagrade, priznanja i ugled koji su doneli toj kući.

- Pre RTV radila sam 12 godina u medijima i nikada mi se nije desilo da me urednici blate po tabloidima. Želim da ih pitam, šta smo mi to tako strašno uradili kada nas etiketiraju kao jednostrane novinare - kazala je Đurić.

Ona je dodala da su međuljudski odnosi u RTV i sjajan tim koji je tamo radio, nepovratno narušeni i najavila da će inicijativa "Podrži RTV" uskoro ponovo izaći na ulicu i "jasno i glasno" ponoviti zahteve.

Tribinu "Stav ulice" na platou ispred SPENS-a organizovao je Vojvođanski građanski centar, a najavljene su i druge, a objavljeno je pokretanje portala stavulice.rs na kojem građani mogu da slobodno razmatraju probleme koji ih muče.

Oceni vest:
2
28

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Igor

  pre 2415 dana i 12 sati

  "... da je sada postalo jasno da je ta medijska kuća postala produžena ruka Srpske napredne stranke (SNS)---"

  Tako to biva. Promeni se vlast promenu se i produžene ruke. Setite se kako ste vi postala urednik t.j. produžena ruka. Kolo sreće se okreće.

  Oceni komentar:
  3
  18