Marko Somborac, karikaturista: Javno me hvale i tapšu me po ramenima a tajno se žale

Marko Somborac, karikaturista: Javno me hvale i tapšu me po ramenima a tajno se žale

Prepoznatljivi stil crtanja, duhoviti komentari, hrabar i originalan pristup - sve to karakteriše političke stripove jednog od najpoznatijih karikaturista ovih prostora. Njegovo britko pero nas već 15 godina zasmejava ali i opominje, dok nepogrešivo ubada u centar društvenog mulja.

Ako ste se u petak popodne našli u centru grada i krenuli u šetnju Zmaj Jovinom ulicom zasigurno ste primetili građane koji čekaju u redu da se nađu na papiru Marka Somborca. U pitanu je akcija "Podrži đake, podrži škole" koja ima za cilj prikupljanje novčanih sredstava uz pomoć kojih će se učenicima obezbediti maske i dezinfekciona sredstva. Uz Teodoru i Gorana Skrobonju, koji su zvucima gitare i bendža privukli i zadržali pažnju naših sugrađana, Marko je puna dva sata crtao karikature svih onih koji su želeli da budu deo ove humanitarne akcije.


Na samom kraju, sa nama je podelio kako se pridružio ovoj kampanji i da li je zadovoljan odzivom Novosađana.

- Organizatori se bave društveno korisnim radom i ja ih poznajem od ranije pa sam se tako i našao u ovoj priči. Kako bih ja mogu da doprinesem? Stolar napravi stolicu, zidar će nešto da sazida a ja bih mogao nešto da nacrtam. Dobro je da se prave ovakve akcije, na kojima mogu da crtam portretne karikature gostiju a da oni doniraju novac i na taj način spojimo ugodno s korisnim. To daje rezultate, evo večeras sam potrošio ceo blok jer je bilo dosta ljudi, nadam se da su svi zadovoljni. Pored ovoga, palo mi je na pamet da bi bilo zanimljivo da deci približim nove mere ponašanja u školi, kroz nešto što je njima blisko, pa sam tako došao na ideju da napravim bojanku u stihovima, o polasku u školu uz koronu. Nju će, uz maske, besplatno dobijati svi učenici nižih razreda i nadam se da će im biti zanimljiva.

Kako je dečiji ilustrator postao jedan od najpoznatijih političkih karikaturista?

- Nisam ja samo dečiji ilustrator, ja sam i karikaturista, dizajner, ilustrator i animator. Bavim se svim tim ali trenutno me politika više inspiriše, nažalost ili na sreću. Naša zemlja je inspirativna za političke karikature a dečije ilustracije ću raditi kada se malo sredi stanje.


Kada smo kod inspiracije, šta je teže – smisliti šta da se nađe u stripu ili izdvojiti samo jedan gaf u moru svakodnevnih ispada na političkoj sceni?

- U poslednje vreme smo dobili ozbiljnu konkurenciju jer ima toliko bisera i gafova. Posao karikaturiste nije više samo da nađe nešto da ismeje i kaže istinu nego da pobedi političare kao najveću konkurenciju. Samo neki od primera sa kojim se srećemo su "Tetka mi je platila stan u Kanadi" "Zamenili su mi fascikle u Vašingtonu" i tome slično. Stvarno nam otežavaju posao ali mi se ne damo (smeh).

Kako izgleda priprema jednog "Blic" stripa?

- Priprema je celodnevna. Ceo dan pratim vesti, gledam šta se desilo prošlog dana, šta je izašlo u novinama, šta će sutra da se desi. Kada se približi rok - šta sam smislio to mi je i onda krećem da crtam.

 


Ako biste morali u jednom stripu da prikažete 2020. godinu šta biste nacrtali?

- Planetu zemlju sa maskom na licu ali bih stavio da joj se vidi nos.

Tokom godina, prema sopstvenom priznanju, niste imali većih pritisaka ili cenzure. Da li je bilo nekih komičnih reakcija od strane vlasti ili opozicije?

– Mene urednici uglavnom čuvaju i ne prenose mi nikakve pozive i takve vesti. Strašno mi je žao što mi nisu preneli kada su zvali iz Cvetkovićevog kabineta – "Ajde Marko da dođe, da provede 24 sata u Vladi, da vidi da Mirko stvarno ne kuva kafu". Zamislite taj rijaliti – 24 sata Mirko (smeh). Tada su me previše čuvali i to je šteta jer bi bilo super da sam napravio taj dokumentarac. Čuo sam i da su se neki žalili što ne izlaze u stripovima pa su posle kukali kada ne mogu da izađu iz stripa. Javno me hvale i tapšu me po ramenima a tajno se žale. Moji radovi su se našli i na onoj čuvenoj SNS izložbi. Tada sam imao dve izložbe istovremeno - svoju izložbu u Knezu i tu njihovu pored u “Progresu”. Bile su posećene obe, hvala organizatorima što sam imao duplu izložbu (smeh).


Evidentno je da kod vas ne postoji autocenzura. Za koje kolege biste mogli da kažete isto?

– Za Koraksa i Petričića. Što se redakcija tiče, naveo bih Krik, Birn, Nin i hvala Blicu što meni poklanja poverenje. Takva je situacija i trenutni politički model da je zavladala autocenzura. Sa boljom ekonomskom situacijom i osvešćenošću građana toga će biti manje a sloboda će biti veća. Ne vidim drugi način da se to dostigne

Oceni vest:
17
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Marija Srdić

  pre 746 dana i 16 sati

  Veliki, divni čovek Marko Somborac!

  Oceni komentar:
  0
  10
 • Zoran Radovanović

  pre 745 dana i 19 sati

  Bravo, gospodine Somborac, uz Petričića i Koraksa, Vi ste melem za ovaj napaćeni narod.

  Oceni komentar:
  0
  5