MAS: Umesto dodatnih perona, parking

MAS: Umesto dodatnih perona, parking

Novim urbanističkim projektom Međumesne autobuske stanice, Novi Sad odustaje od gradnje dodatnih perona. Predviđa se rekonstrukcija postojećeg parkinga i probijanje prolaza ka Bulevaru Jaše Tomića. Ove novine u urbanističkom aktu se dosta razlikuju od višedecenijskih planova o organizaciji rada i proširenju MAS-a, tako da, iako Novi Sad ima i dvostruko više stanovnika od kad je stanica sagrađena, aktuelna vlast smatra da nije potrebno više odlaznih i dolaznih perona, već gradnja parkinga za zaposlene i korisnike stanice.

Ovo se vidi iz teksta projekta u kom se kaže "da su postojeće saobraćajne površine na granici kapaciteta i da se mora obaviti proširenje". Dodaje se da su analize pokazale da se ne predviđa značajniji porast broja prevezenih putnika, već umereniji razvoj, saopštava portal 021.rs

Prema Planu detaljne regulacije (PDR), ostavljena je mogućnost da se u zapadnom delu sagradi 12 dodatnih polaznih perona, uz gradnju komercijalno-poslovnog objekta do jednog sprata. Takođe, tu je i mogućnost rekonstrukcije postojećih polaznih perona tako da ih bude 12 umesto 14, te uređenje parkinga za autobuse, gradnja osam natkrivenih dolaznih perona. 

Međutim, u urbanističkom projektu koji je sada na javnom uvidu unesene su značajne novine za koje se kaže da će obezbediti većim obim i kvalitet usluge i da će razdvojiti tokove saobraćaja kako ne bi dolazilo do ukrštanja.

Postojeći autobuski parking bi se rekonstruisao tako da se ukloni portirnica, kako bi bilo mesta za 38 autobusa i tri minibusa. Takođe, dolazni peroni bi dobili četiri natkrivena perona. Zanimljivo je da se ovo pokrivanje dolaznih perona MAS-a poklapa sa javnom nabavkom za radove na gradnji istih, koji je upravo u toku i o čemu je 021.rs pisao. Time će stanica prvi put za 50 godina postojanja dobiti natkrivene dolazne perone.

U urbanističkom projektu koji je izradio projektni biro "Milan Bogdanović PR Terra Convection", navodi se da se zadržava 14 odlaznih perona sa postojećom nadstrešnicom, a postojeći kontrolni objekat na ulazu u stanicu, za koji se kaže da je nelegalno sagrađen, biće srušen i na njegovom mestu će se sagraditi sličan sa istom namenom.

Na samom zapadnom delu se uvode novine u odnosu na dosadašnju organizaciju i važeće planove, jer se otvara prolaz ka Bulevaru Jaše Tomića namenjen automobilima, motorima i biciklima. Tako će se već postojeći parking, umesto u odlazne perone, preurediti u parking za zaposlene na MAS-u i korisnike. Imaće 43 mesta, od čega su tri za osobe sa invaliditetom, pet za motore i jedan za bicikle.

Građani uvid u projekat mogu da obave u prostorijama Gradske uprave za urbanizam i građevinske poslove u Školskoj 3, na drugom spratu, u sobi 32, od 10 do 13 časova, do 23. novembra, kao i na sajtu grada.

Primedbe i sugestije se mogu predati pismeno upravi ili slanjem mejla na: . piše portal 021.rs

Oceni vest:
4
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan