MATICA SRPSKA: Dva časopisa na engleskom jeziku predstavljena javnosti

MATICA SRPSKA: Dva časopisa na engleskom jeziku predstavljena javnosti

Naučna izdanja Matice srpske "Literary links of Matica srpska" i "Synaxa-Matica srpska international journal for social sciences, arts and culture" prezentovana su stručnoj javnosti ali i široj publici 4. jula u Novom Sadu.

Časopisi izlaze uz podršku Gradske uprave za kulturu i Fondacije "Novi Sad 2021", pa su predstavljanju, uz urednike Dragana Stanića i akademika Časlava Ocića, prisustvovali i Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i akademik Matija Bećković.

- Ovi časopisi po svom značaju prevazilaze okvire grada. S obzirom na to da je Novi Sad proglašen Evropskom prestonicom kulture za 2021. godinu, veoma je pohvalno što novi fokus rada Matice srpske doprinosi još većoj dostupnosti čitaocima koji ne govore srpski jezik. To istovremeno čini Maticu srpsku vidljivijom, interesantnijom i u savremenim tokovima atraktivnijom – rekao je Vučević.

Gradonačelnik je podsetio da je nedavno na 25. Salonu knjiga u Budimpešti predstavljen i Letopis Matice srpske preveden na engleski jezik.

- Pored predstavljanja književnosti, sada zahvaljujući novim izdanjima imamo ediciju koja obuhvata društveno-humanističke nauke – istakao je Vučević i dodao da će Grad nastaviti da podržava ovaj i slične projekte Matice srpske.


Predsednik Matice srpske Dragan Stanić je naglasio da su ti časopisi "Literary Links of Matica srpska" i "Synaxa-Matica Srpska International Journal for Social Sciences, Arts and Culture" jedna od strateški važnih stvari koje će prezentovati srpsku književnost, kulturu i nauku stranim čitaocima.

- Grad Novi Sad nam je veoma pomogao oko časopisa. Najveći efekat ovih projekata biće vidan i pokazaće se 2021. godine kada naš grad bude kulturna prestonica Evrope. U gostima će nam biti mnogo ljudi iz inostranstva kojima treba da se obratimo sa odgovarajućim tekstovima kako bismo im približili šta je to o čemu mi razmišljamo, čime se bave naša nauka, umetnost i književnost i kako mi sebe vidimo u međunarodnom kontekstu – rekao je Stanić.

Prvi brojevi časopisa "Literary Links of Matica srpska" i"Synaxa-Matica Srpska International Journal for Social Sciences, Arts and Culture" izašli su 2017. godine i mogu se pronaći na sajtu Matice srpske.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

dnevni horoskop Republički hidrometeorološki zavod isključenje vode isključenja struje sahrane novi sad horoskop gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević raspored sahrana novi sad bez struje novosađani bez vode Nebojša Stefanović štrajk poštara Isključenje struje novorođenčad vremenska prognoza servisne informacije novi sad horoskopski znaci zodijak Dom zdravlja Novi Sad raspored sahrana i ispraćaja jkp lisje Elektrodistribucija Novi Sad JKP Vodovod i kanalizacija novosadsko porodilište klinika za ginekologiju i akušerstvo bebe elektrovojvodina betanija Vreme u Novom Sadu