Matica srpska podnela nekoliko tužbi protiv države

Matica srpska podnela nekoliko tužbi protiv države

Matica srpska, naša najstarija kulturna institucija koja je nastala još 1826. godine, podnela je nekoliko tužbi protiv države Srbije.

Ova institucija traži povraćaj nacionalizovane imovine (oduzete od 1945. do 1958. godine), koji joj je odbila Agencija za restituciju, piše "Blic".

Nema mesta u Vojvodini gde Matica nije imala nešto svoje, danas joj je ostala samo zgrada u kojoj se nalazi u Novom Sadu, a pre dve godine zbog smanjenja finansija iz budžeta države, bio joj je ugrožen i sam opstanak. U procesu restitucije Matica potražuje 1.000 jutara zemlje, 80 stanova, desetak zgrada, mnogobrojne kuće, nekoliko dvoraca, od kojih je napoznatiji Fantast u Bečeju, ergele i kapele. Pored toga, Matica traži i imovinu svojih 12 zadužbina, koje su finansirale obrazovanje siromašne dece. Neke objekte i lokacije nemoguće je vratiti jer su ili nestali ili se koriste kao javno dobro, što je slučaj sa Ratnim ostrvom u Novom Sadu, zbog čega treba da bude obeštećena.

- Sve zahteve Matice Agencija za restituciju je odbila uz obrazloženje da zakon ne predviđa da građansko-pravna lica, odnosno udruženja, imaju pravo da dobiju imovinu nazad – kaže Jelena Veselinov, upravnik poslova Matice srpske.

Posle odbijanja Agencije, neki slučajevi su na drugostepenom organu Ministarstva finansija. Ono je već u pojedinim predmetima potvrdilo odluku Agencije, tako da je Matica pokrenula nekoliko tužbi na Upravnom sudu.

Imovinu zadužbina Agencija neće da vrati jer po zakonu one navodno nemaju pravni kontinuitet, piše "Blic".

- Promenom zakona obaveza je bila da se zadužbine registruju kod novog organa kojem je povereno da vodi registar, što smo učinili. Da nismo, smatralo bi se da zadužbina više ne postoji. Međutim, Agencija smatra da je to bio konstitutivni akt i da su zadužbine tada nastale, što nije tačno – kaže Veselinov.

Nije pomoglo ni što je Ministarstvo kulture izdalo dokument koji potvrđuje pravni kontinuitet.

Ostatak vesti možete pročitati ovde.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

elektrovojvodina Elektrodistribucija Novi Sad sahrane novi sad raspored sahrana i ispraćaja pošte srbije isključenje vode gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević bebe raspored sahrana novi sad Isključenje struje štrajk poštara jkp lisje klinika za ginekologiju i akušerstvo gradonačelnik Miloš Vučević vremenska prognoza betanija Ledena Šuma isključenja struje horoskop novorođenčad horoskopski znaci novosadsko porodilište zodijak astrologija dnevni horoskop servisne informacije novi sad bez vode JKP Vodovod i kanalizacija bez struje skupština grada novog sada