Međunarodna trka planinskih bicikala u nedelju na Tvrđavi

Međunarodna trka planinskih bicikala u nedelju na Tvrđavi

Biciklistički klub "Novi Sad" u nedelju, 2. juna, na Petrovaradinskoj tvrđavi, organizuje Međunarodni Petrovaradin Fortress MTB – trku planinskih bicikala.

Takmičari će se nadmetati u 12 kategorija. Kup Srbije, stoga počinje u 14 časova, a start glavne Međunarodne UCI C1 trke planiran je za 16 sati.

- U Srbiji do sada nikada nije bila organizovana trka planinskog biciklizma na ovaj način. Pored toga što je staza atraktivna jer se vozi starom Tvrđavom i delom Podgrađa, trka je zanimljiva jer je otvaramo za javnost. Želimo da stvorimo atmosferu Vimbldona i približimo planinski biciklizam ljudima, te nas zbog toga gore očekuje pravi spektakl. Već dok se budete penjali na Tvrđavu prolazite tik uz stazu i na korak od takmičara, što je nesvakidašnje za ovakve trke kod nas – kaže Nemanja Vajs, direktor trke.Pored starta nalazi se i takozvana Chill zona, gde će posetioci moći da uživaju u muzici, pojedu sladoled i osveže se. Posebna atrakcija jeste Trka guralica – takmičenje u vožnji malih bicikala bez pedala za decu do 5 godina. Najmlađe učesnike očekuju vredne nagrade, poput guralica, kaciga i trubica za bicikle, ali animatori.

- Trka guralica prošle godine posebno je oduševila Novosađane i zaista je bila jaka konkurencija. Bilo je čak klinica koji su se spremali i vežbali za trku, zato joj se radujemo i ove godine – dodaje Vajs.Trka je inače u zvaničnom kaledaru UCI (Svetska biciklistička unija),  te donosi 60 bodova. Staza je ista i za žene i za muškarce, a za bodove i vredne nagrade, takmiči se u dvanaest kategorija (KUP SRBIJE – Kadeti i Kadetkinje, Poletarci i Poletarke, Mlađi Poletarci i Poletarke, Mastersi i CFA).

Ova trka, ne samo što donosi bodove za Olimpijske igre u Tokiju, već je i uvod u održavanje Evropskog prvenstva u planinskom biciklizmu u Novom Sadu 2021. godine, te je utoliko značajnija za naš grad.


Petrovaradinska tvrđava će do 19 sati biti zatvorena za saobraćaj. Do starta/cilja, koji se nalaze na parkingu kod Muzeja grada svi posetioci moraće da dođu peške, a usput će moći, da na samo nekoliko metara od biciklista, vide delove trke, javljaju organizatori.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan