Međunarodni dan Roma: Najveći problemi visoka nezaposlenost i spora integracija

Međunarodni dan Roma: Najveći problemi visoka nezaposlenost i spora integracija

Nizom akcija vladina Kancelarija za ljudska i manjinska prava u saradnji sa Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine obeležiće danas Međunarodni dan Roma, a direktorka kancelarije Suzana Paunović navela je da je nova Strategija za socijalno uključivanje Roma usklađena sa međunarodnim standardima.

Vlada Srbije je usvojila novu Strategiju za socijalno uključivanje Roma i Romkinja do 2025. godine koja je, prema rečima direktorke Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzane Paunović usklađena sa javnim politikama, ekonomskim prilikama i trendovima, ali i međunarodnim standardima i standardima EU u toj oblasti.

Mere iz Strategije, ističe Paunović, usmerene su na oblast obrazovanja, zapošljavanja i ekonomskog osnaživanja.

Sprovedene su obuke u oblasti antidiskriminacije sa ukupno 2.822 učesnika, a pružena je pomoć za upis više od 1.300 dece u predškolske ustanove.

Prema njenim rečima, dodeljene su stipendije za 1.000 učenika, završena je obuka za pedagoške asistente koja je omogućila da oni dobiju sertifikate za rad, jačani su kapaciteti organizacija civilnog društva.

Srbija je ostvarila pomake kada je u pitanju položaj pripadnika romske nacionalne zajednice, ali najveći problemi sa kojima se Romi i dalje suočavaju su visoka nezaposlenost i spora integracija, izjavio je predsednik Nacionalnog saveta Roma Vitomir Mihajlović.

- Ako govorimo o ostvarivanju prava Roma mislim da je Srbija u mnogome unapredila neke stvari, pre svega u oblasti obrazovanja, zakonskoj regulativi koja obuhvata prava nacionalnih manjina, rekao je Mihajlović za RTS.

Napretku u položaju Roma doprinele su, prema njegovim rečima, određene mere Vlade Srbije, poput one o upisu studenata i učenika, uvođenja pedagoškog asistenta u osnovnim školama, koordinatora u lokalnim samoupravama...

To, kako je rekao, daje nadu da će situacija biti još bolja.

NASTAVITI S UKLJUČENJE ROMA U DRUŠTVO: Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ukazala je da je i pored napretka u zakonskoj i institucionalnoj zaštiti romske populacije, potrebno nastaviti sa unapređenjem prava Roma i potpunim uključenjem u društvo. Gojković poziva sve institucije i civilno društvo da pažnju usmere na probleme sa kojima se Romi suočavaju tokom čitave godine, kao i da se posebna pažnja posveti oblasti obrazovanja, zdravlja, zapošljavanja i ekonomskog osnaživanja romske populacije kako bi se smanjilo siromaštvo i unapredio njihov položaj, navodi se u saopštenju iz parlamenta.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bez struje jkp novosadska toplana novorođenčad bez vode klinički centar vojvodine klinika za ginekologiju i akušerstvo novosadska policija Isključenje struje matičar novi sad KCV JGSP "Novi Sad" novosađani Elektrodistribucija Novi Sad bebe JKP Vodovod i kanalizacija raspored sahrana novi sad raspored sahrana i ispraćaja isključenja struje Aleksandar Vučić betanija novosadsko porodilište sahrane novi sad Spens jkp lisje servisne informacije novi sad šoping centar promenada servisne informacije promenada elektrovojvodina isključenje vode