MEĐUNARODNI DAN ZDRAVLJA: "Zdravlje za sve"

MEĐUNARODNI DAN ZDRAVLJA: "Zdravlje za sve"

Širom sveta 7. april, dan kada je osnovana Svetska zdravstvena organizacija (SZO), obeležava se kao Međunarodni dan zdravlja.

Ove godine slogan kampanje nosi naziv "Zdravlje za sve" i tim povodom Ujedinjene nacije objavile su seriju poštanskih markica na kojima su poruke mira, poštovanja ljudskih prava, zaštite životne sredine i zdravlja. 

SZO je na Svetski dan zdravlja pozvala svetske lidere da istraju u naporima za ostvarenje ciljeva održivog razvoja na koje su se obavezali 2015. godine, a čiji je krajnji cilj unapređenje zdravlja svih. Prema podacima SZO, najmanje polovina svetske populacije trenutno nije u mogućnosti da dobije osnovne zdravstvene usluge.

U svetu je trenutno blizu milijardu ljudi siromašno i istovremeno prisiljeno da plaća zdravstvene usluge.

Prema podacima te organizacije, više od 800 miliona ljudi, odnosno gotovo 12 odsto populacije, potroši 10 odsto budžeta domaćinstva na zdravstvene troškove za sebe, bolesno dete ili drugog člana porodice, što predstavlja prekomerni trošak i veliki globalni problem.

Na Svetski dan zdravlja ni stanovnici Srbije ne mogu da se pohvale dobrim zdravljem, s obzirom da je od 2007. do 2016. godine u Srbiji uočen porast opšte stope smrtnosti za 2,6 odsto, prenosi portal B92.

Više od polovine svih smrtnih ishoda, 51,7 odsto, posledica je bolesti srca i krvnih sudova, a gotovo svaka peta umrla osoba u 2016. podlegla je malignim tumorima.

Prema dostupnosti i kvalitetu zdravstvene zaštite, Srbija je trenutno na 20. mestu među 34 evropske države.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan