Međunarodni festival nauke i obrazovanja ovog vikenda u Novom Sadu

Međunarodni festival nauke i obrazovanja ovog vikenda u Novom Sadu

Pred nama je deseti Međunarodni festival nauke i obrazovanja, koji će se održati predstojećeg vikenda, 12. i 13. maja, u centralnom kampusu Univerziteta u Novom Sadu.

Cilj manifestacije je promocija nauke, uz predstavljanje savremenih dostignuća i aktuelnih istraživanja u svetu i kod nas.

Raznovrstan edukativan, interaktivan i zanimljiv program festivala obuhvatiće radionice iz inženjerskih, tehnoloških, prirodnih, društvenih i medicinskih disciplina, kao i druge prateće sadržaje.

Ulaz na Festival i sve radionice su besplatni.

 

a.png

 

PRIRODNO-MATEMATIČKI FAKULTET NA FESTIVALU NAUKE I OBRAZOVANJA 2018. predstavlja 9 radionica:

DEPARTMAN ZA GEOGRAFIJU, TURIZAM I HOTELIJERSTVO

Geoinformatika - FRUŠKE GORE SEKTOR, DIGITALIŠI U VEKTOR! Zakorači u digitalni svet Fruške gore!

Preletite Crveni Čot, a onda zaronite u dubine Ledinačkog jezera. Zatim, odmorite se na Brankovcu uz pomoć naših uređaja za virtuelnu realnost, a onda presecite fruškogorsko bilo na pola i otkrijte od čega je napravljena!

Gastronomija - FRUŠKOGORSKA ISHRANA!

Zanimljiva praktična radionica koja će otkriti tajne zaboravljenih Fruškogorakih namirnica; Radionica pripremanja kiflica, đevreka, pereca, farfala i talligtella; Degustaciono-demonstrativna radionica pripreme unikatnih jela.

Geografija - FRUŠKOGORSKA STENA KRUŽI, TI JOJ SE PRIDRUŽI!

Kako se stene menjanju iz jedne u drugu? Zbog čega one to rade? Odgovore na ovakva pitanja daće vam geografi sa PMF-a. U duhu našeg jezika se stena vezuje za nešto čvrsto, jako i nepromenjivo. Posetite našu radionicu i razbijte predrasude o osobinama stena. Sledeći put kad budete čuli izraz „jak kao stena“ setićete se da nije baš tako.

Lovni turizam - KOJA ŽIVOTINJA GAZI PO FRUŠKOGORSKOJ STAZI?

Proverite svoje znanje o divljim životinjama! Koliko znamo o sisarima i pticama koje nas okružuju? Koje vrste jelena žive na Fruškoj gori? Koliko vrsta ptica možete prepoznati na Fruškoj gori? Koji predatori vrebaju? Nacionalni park Fruška gora nalazi se na 16km od Novog Sada, i krije bogat životinjski svet. Vreme je da se upoznamo sa njim!

DEPARTMAN ZA FIZIKU

 MAGIJA ROTACIJE!

Prilikom rotacionog kretanja fluida javlja se jedna veoma čudna sila (Koriolisova sila). Ona daje kretanju fluida sasvim neobičan karakter. Pojave koje se javljaju u ovakvim sistemima se često kose i sa zdravom logikom i ranijim iskustvima. Ova radionica će preko niza eksperimentalnih ogleda demonstrirati ove razlike u ponašanju fluida koji vrši rotaciono kretanje.

FIZIKA U MALOM, ZA MALE!

Postani i ti naučnik! Dođi i eksperimentiši sa fizičkim zakonima. Isprobaj zakone pod svojim prstima i vidi kako sve možeš da kombinuješ ove zakonitosti. Rećićemo vam zašto plamen sveće igra u taktu muzike za ples i kako to mogu banane da sviraju?

Astronomija - POGLED U SUNCE!  

Zavirite kroz teleskop i doživite Sunce iz bliza! Saznajte šta su sunčeve pege i kako bezbedno posmatrati Sunce. Naši astronomi biće tu da vam daju odgovore na sve što ste od uvek želeli da znate o Suncu a niste smeli da pitate. U slučaju oblačnog vremena posmatranje se otkazuje.

DEPARTMAN ZA HEMIJU, BIOHEMIJU I ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE

OBOJI PRIRODU ZELENO!

Recikliraj i Tretiraj! Saznaj kako opalo lišće sa drveća nam može pomoći da zaštitimo prirodu od negativnih uticaja. Nauči kako da upotrebiš ljusku luka da ukloniš štetne boje iz otpadnih voda! Napravi novi papir od stare hartije. Pomozi životnoj sredini da prodiše!

DEPARTMAN ZA MATEMATIKU I INFORMATIKU

 MALE MATEMATIČKE MAŠINE!

Ne volite da računate !? Mislite da je matematika teška?! Dosadna?! 
....Onda upotrebite matematičku mašinu  .....sami je napravite.... napravite digitron koji množi ....ili matematički točak koji sabira ...Razmislite.....Uz matematiku je svaka čarolija moguća!

Organizator Festivala je Univerzitet u Novom Sadu, a generalni pokrovitelj Pokrajinska vlada i Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan