Međunarodni festival "Novi Sad - Tango grad" od 23. do 26. avgusta

Međunarodni festival "Novi Sad - Tango grad" od 23. do 26. avgusta

Udruženje "Todo Tango" poziva sve ljubitelje muzike i plesa da posete predstojeći Peti međunarodni festival "Novi Sad – Tango grad", koji će se održati od 23 do 26. avgusta 2018. na nekoliko lokacija u Novom Sadu.

Festival sadrži koncert, naučno predavanje, projekciju dokumentarnih filmova, tango seminar, plesne večeri i druge sadržaje namenjene ne samo plesačima već i svim ljubiteljima tango muzike i plesa, ali i argentinske kulture uopšte.

U Galeriji Matice srpske, sada već tradicionalno, održaće se "SciTango" – jedinstveno predavanje u kojem se spaja tango i nauka, a ovogodišnji predavač je dr Roman Balvanović s Instituta za nuklearne nauke "Vinča".

Takođe u Galeriji Matice srpske, održaće se i projekcije kratkih dokumentarnih filmova na temu tanga. Autor Leonel Mitre svoj čuveni Putujući festival "Cinefilia tanguera" iz Buenos Ajresa dovodi u Novi Sad i time zvanično započinje turneju po istočnoj Evropi.

U Novi Sad dolazi i maestro Anhel Korija, jedan od najpoznatijih i najpriznatijih tango učitelja i koreografa današnjice, kako u Argentini tako i širom sveta. Zajedno s njim, tangerosima će svoje znanje i iskustvo u plesu preneti i maestra Klaudija Sortino iz Italije.

Kruna festivala je koncert "Tamburica tango", na kojem će kako "Danas" prenosi zajedno nastupiti čuveni Beltango kvintet iz Beograda, inače jedan od najboljih tango orkestara na svetu, i Veliki tamburaški orkestar Radio-televizije Vojvodine, čiju svetsku klasu ne treba posebno objašnjavati. Biće to jedinstvena priliku da se, u Novosadskoj sinagogi, uživa u muzici najvećih argentinskih tango kompozitora – na vojvođanski način. Specijalni gost na koncertu biće mr Ljubinko Lazić, kontrabasista Beogradske filharmonije, a nastupiće i tango instruktori Ana Nauparac Despotović i Dejan Lukić, osnivači udruženja "Todo tango".

Misija, koju udruženje "Todo tango" godinama dosledno sprovodi, jeste da približi tango kulturu što široj publici i zato će se, kao i dosad, festival završiti "Milongom pod zvezdama" na terasi Petrovaradinske tvrđave, gde će podjednako uživati i tango plesači i svi Novosađani.

Festival se održava u saradnji s Galerijom matice Srpske i Jevrejskom opštinom Novi Sad, a uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Pokrajinskog sekretraijata za privredu i turizam, Uprave za kulturu Grada Novog Sada, sponzora i prijatelja.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

isključenje vode servisne informacije novi sad sahrane novi sad RHMZ elektrovojvodina novorođenčad bebe bez struje horoskop raspored sahrana i ispraćaja zodijak dnevni horoskop astrologija isključenja JKP Vodovod i kanalizacija zagađenje skupština grada novog sada magla bez vode zagađenje vazduha matičar novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija betanija raspored sahrana novi sad isključenja struje jkp lisje Elektrodistribucija Novi Sad Isključenje struje novosadsko porodilište