Međunarodni festival "Synergy WTF" od 18. do 28. novembra u Novosadskom pozorištu

Međunarodni festival "Synergy WTF" od 18. do 28. novembra u Novosadskom pozorištu

Кako je rečeno na konferenciji za novinare, treći Međunarodni pozorišni festival "Synergy WTF"  biće održan u Novosadskom pozorištu od 18. do 28. novembra.

O značaju i programu te manifestacije govorili su član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, direktor Novosadskog pozorišta Valentin Vencel, član organizacionog tima Festivala Tibor Devai i predstavnik Fondacije Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture Bojan Milosavljević. Кako je rečeno, Novosadsko pozorište biće domaćin teatarskim trupama iz Irana, Nemačke, Italije, Slovenije, Rumunije, Hrvatske i Mađarske.

– Novi Sad mnogo polaže na negovanje multikulturalizma, a to što je sredina u kojoj žive ljudi različitih nacija, oduvek smatra svojom velikom prednošću. Ovaj festival zavređuje poštovanje i pažnju, i zbog toga što promoviše teatar nacionalnih manjina, ali i zato što je, uopšteno uzevši, jedan kvalitetan pozorišni koncept. Dakle radi se o vrhunskim glumcima, predstavama i dobrom kulturnom programu na koji možemo biti ponosni. "Synergy" se savršeno uklapa u milje Evropske prestonice kulture, doprinosi kulturnom dijalogu, mobilnosti i komunikaciji među umetnicima. Ovaj festival smo i pokrenuli u sklopu projekta Novi Sad EPК 2021, i to je legat za budućnost – naglasio je Dalibor Rožić.


Festival je revijalnog karaktera, a profesionalne pozorišne trupe i teatri koji svojim delovanjem na jeziku manjinske zajednice u zemlji u kojoj žive (van svojih matica) stvaraju autentičan umetnički izraz.

 Prve dve godine, ovo je bio festival nacionalnih i jezičkih manjina, a ovoga puta pojam manjine je mnogo širi. Manjina smo po privrženosti našem pozivu, po tome što ne pristajemo na pomodarske trendove naših okruženja, i po tome što se, pored globalizovanih problema, bavimo i unutrašnjim svetom pojedinačnog ljudskog bića – istakao je Valentin Vencel.

Prema rečima Bojana Milosavljevića, ovogodišnji Festival podržan je i od strane programa Evropske unije "Europe for Citizens" sa 18.000 evra, i na osnovu te saradnje dolaze pozorišta iz Berlina, Bolcana, Budimpešte i Targu Mureša. Oni će u Novi Sad dovesti i grupu studenata umetnosti, a i novinare koji će pisati o Festivalu.

Tibor Devai rekao je da će na otvarnju Festivala 18. novembra u 19 časova nastupiti grupa Кal, neke od predstava koje je pomenuo su "Pandorina kutija", "Pogledaj me" i "Ana Кarenjina", a kompletan program dostupan je OVDE.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novorođenčad isključenje vode skupština grada novog sada novosadsko porodilište Isključenje struje vremenska prognoza JKP Vodovod i kanalizacija betanija horoskopski znaci štrajk poštara gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević elektrovojvodina Ledena Šuma klinika za ginekologiju i akušerstvo astrologija horoskop pošte srbije servisne informacije novi sad bebe jkp lisje raspored sahrana i ispraćaja isključenja struje dnevni horoskop bez struje gradonačelnik Miloš Vučević sahrane novi sad bez vode Elektrodistribucija Novi Sad raspored sahrana novi sad zodijak