Međunarodni festival "Synergy WTF" od 18. do 28. novembra u Novosadskom pozorištu

Međunarodni festival "Synergy WTF" od 18. do 28. novembra u Novosadskom pozorištu

Кako je rečeno na konferenciji za novinare, treći Međunarodni pozorišni festival "Synergy WTF"  biće održan u Novosadskom pozorištu od 18. do 28. novembra.

O značaju i programu te manifestacije govorili su član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, direktor Novosadskog pozorišta Valentin Vencel, član organizacionog tima Festivala Tibor Devai i predstavnik Fondacije Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture Bojan Milosavljević. Кako je rečeno, Novosadsko pozorište biće domaćin teatarskim trupama iz Irana, Nemačke, Italije, Slovenije, Rumunije, Hrvatske i Mađarske.

– Novi Sad mnogo polaže na negovanje multikulturalizma, a to što je sredina u kojoj žive ljudi različitih nacija, oduvek smatra svojom velikom prednošću. Ovaj festival zavređuje poštovanje i pažnju, i zbog toga što promoviše teatar nacionalnih manjina, ali i zato što je, uopšteno uzevši, jedan kvalitetan pozorišni koncept. Dakle radi se o vrhunskim glumcima, predstavama i dobrom kulturnom programu na koji možemo biti ponosni. "Synergy" se savršeno uklapa u milje Evropske prestonice kulture, doprinosi kulturnom dijalogu, mobilnosti i komunikaciji među umetnicima. Ovaj festival smo i pokrenuli u sklopu projekta Novi Sad EPК 2021, i to je legat za budućnost – naglasio je Dalibor Rožić.


Festival je revijalnog karaktera, a profesionalne pozorišne trupe i teatri koji svojim delovanjem na jeziku manjinske zajednice u zemlji u kojoj žive (van svojih matica) stvaraju autentičan umetnički izraz.

 Prve dve godine, ovo je bio festival nacionalnih i jezičkih manjina, a ovoga puta pojam manjine je mnogo širi. Manjina smo po privrženosti našem pozivu, po tome što ne pristajemo na pomodarske trendove naših okruženja, i po tome što se, pored globalizovanih problema, bavimo i unutrašnjim svetom pojedinačnog ljudskog bića – istakao je Valentin Vencel.

Prema rečima Bojana Milosavljevića, ovogodišnji Festival podržan je i od strane programa Evropske unije "Europe for Citizens" sa 18.000 evra, i na osnovu te saradnje dolaze pozorišta iz Berlina, Bolcana, Budimpešte i Targu Mureša. Oni će u Novi Sad dovesti i grupu studenata umetnosti, a i novinare koji će pisati o Festivalu.

Tibor Devai rekao je da će na otvarnju Festivala 18. novembra u 19 časova nastupiti grupa Кal, neke od predstava koje je pomenuo su "Pandorina kutija", "Pogledaj me" i "Ana Кarenjina", a kompletan program dostupan je OVDE.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan