Međunarodni poljoprivredni sajam posetilo oko 140.000 ljudi

Međunarodni poljoprivredni sajam posetilo oko 140.000 ljudi

Ponudu i usluge 1.500 izlagača iz 60 zemalja na sajamskoj priredbi u Novom Sadu videlo je oko 140.000 posetilaca. Među njima je bilo i privrednih, naučnih i političkih delegacija iz 30 zemalja. Nastupom na Sajmu izlagači su veoma zadovoljni, kako dogovorenim i sklopljenim poslovima, tako i prodajom.

Na 85. međunarodnom poljoprivrednom sajmu najviše je bilo  kupaca poljoprivredne mehanizacije koji su je nabavili uz subvencije ponuđene na raznim aktuelnim konkursima (IPARD, Nacionalni fond za ruralni razvoj, Prosperitati). Najviše je izdato profaktura i ponuda, dok je manji deo poslova realizovan na samom sajmu.


Prema rečima generalnog sekretara Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije Đorđa Miškovića, 20 firmi članica tog udruženja očekuje ukupan promet od 8 do 10 miliona evra, što čini 10 do 15 odsto očekivanog uvoza poljoprivredne mehanizacije u ovoj godini.

Međunarodni poljoprivredni sajam ove godine je ne samo ispunio očekivanja, nego ih i daleko premašio, zajednički je stav učesnika Izložbe stoke u svim kategorijama.

Više od pola izloženih grla goveda je prodato, a za veći deo druge polovine je ugovorena prodaja posle sajma, na farmama i u odgajivačnicama širom Srbije. 


Ovčari su ove godine predstavili bogate kolekcije, a najviše je bilo primeraka rase virtemberg i il de frans, ali su prodavane i ovce autohtonih srpskih rasa, poput svrljiške i sjeničke pramenke i lipske ovce. Odgajivači kažu da su prodali skoro sva izložena grla.

Konjarstvo i konjički sport su i ove godine bili sastavni i vrlo važan deo Međunarodnog poljoprivrednog sajma. U štali sa konjima posetioci su se brojali u hiljadama, a kako ističu odgajivači, interesovanje i dalje znatno premašuje prodaju.

Znatnu prodaju ove godine zabeležili su i izlagači u oblasti kozarstva. Najveće interesovanje je vladalo za koze rase alpina, kao i prethodnih godina.

Prodat je i veliki broj primeraka izloženih na Izložbi sitnih životinja na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu.


Proizvođači hrane i pića, izlagači na 85. međunarodnom poljoprivrednom sajmu, zadovoljni su nastupom i obavljenim razgovorima s potencijalnim partnerima, te očekuju da će se većina poslova o kojima su razgovarali realizovati u danima posle ove manifestacije. Takođe, ističu da je poseta bila izvanredna, a zahvaljujući tome se s njihovim proizvodima upoznao veliki broj posetilaca.


Nastupom su izuzetno zadovoljni i mali proizvođači piva, jer je poseta bila izuzetno dobra i mnogo posetilaca upoznalo se s proizvodnjom zanatskog piva. To je, po rečima predsednika Udruženja malih i nezavisnih pivara Dejana Smiljanića, bio osnovni cilj nastupa, koji je podržalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, i gotovo je izvesno da će na sledećem Međunarodnom poljoprivrednom sajmu biti više malih pivara koji će se predstaviti široj javnosti.

Još fotografija s 85. Međunarodnog poljoprivrednog sajma možete pogledati OVDE.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan