Međunarodni poljoprivredni sajam: Uručena priznanja najuspešnijim izlagačima

Međunarodni poljoprivredni sajam: Uručena priznanja najuspešnijim izlagačima

Najviša priznanja za kvalitet proizvoda na 83. međunarodnom sajmu poljoprivrede dodeljena su sinoć u Master centru Novosadskog sajma na tradicionalnoj "Večeri šampiona".

Dodeli priznanja najuspešnijima u oblasti agrara prisustvovala je i ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković, koja je tom prilikom rekla da joj je čast da se nađe u društvu najboljih jer je, kako je naglasila, retka prilika biti u društvu šampiona.

- Čestitam svim dobitnicima, a uverena sam da će narednih godina dobitnika biti sve više i više i da ćemo postavljati nove rekorde u oblasti poljoprivrede, rekla je Bogosavljević-Bošković.

Generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković čestitajući nagrađenima rekao je da je odluka da pravo da konkurišu za nagrade Novosadskog sajma za kvalitet proizvoda imaju i oni koji ne izlažu na međunarodnom poljoprivrednom sajmu učinila da konkurencija za nagrade bude značajno jača.

U kategoriji Semenski materijal biljnog porekla, za visok kvalitet dorade širokog asortimana žita i industrijskog bilja i za izuzetan kvalitet semenskog materijala, Veliki šampionski pehar pripao je kompaniji "Best Seed Producer" iz Feketića - Doradni centar Srbobran, dok je za proizvode hemijske industrije isto priznanje pripalo Kompaniji "Braća Tomić" iz Siriga, za vrhunski kvalitet motornih i hidrauličnih ulja.

U robnoj grupi Pčelinji proizvodi i oprema za pčelarstvo, nagrađeni su "Timomed" iz Knjaževca , Pčelarska farma "Jović Tomislav i Milena" iz Užica i Pčelinjak "Jovanović" iz Arilja, a svi su nagrađeni za vrhunski kvalitet meda i dijetetskih proizvoda na bazi meda.

U robnoj grupi Jestiva ulja i biljne masti, za visok kvalitet jestivih rafinisanih ulja suncokreta i ekstra devičanskog maslinovog ulja, kao i permanentno učešće u ocenjivanju kvaliteta jestivih ulja, nagrađen je "Bimal" iz Brčkog, novosadska Kompanija "Sunoko" nagrađena je za visok kvalitet šećera, dok je Kompanija "Studen - Agrana", Rafinerija šećera iz Brčkog, nagrađena je za visok kvalitet šećera od šećerne trske.

Za visok kvalitet i širok asortiman hleba i beskvasnih lisnatih testa, u kategoriji "Proizvodi na bazi žita i brašna", nagrađena je Pekarska industrija "Sunce" iz Beograd.

Za vina industrijskog tipa proizvodnje, za vrhunski kvalitet ocenjenih vina, nagrađena je Kompanija "13. jul - Plantaže" iz Podgorice, dok je u robnoj grupi Vina zanatskog tipa proizvodnje, nagrađena Vinarija "Kovačević" iz Iriga.

Šampion u konkurenciji jakih alkoholnih pića u zanatskom tipu proizvodnje, za kvalitet voćnih rakija nagrađena je Destilerija "Trivulesk" iz Leskovca, dok je za vrhunski kvalitet stočne hrane nagrađena "Hrana produkt" iz Salaša Noćajskog.

U kategoriji meso i proizvodi od mesa, Industrija mesa "Karneks" iz Vrbas je nagrađena za vrhunski kvalitet i širok asortiman proizvoda, a Mlekara "Stara planina" iz Dimitrovgrada, nagrađena je za vrhunski kvalitet širokog asortimana mlečnih proizvoda.

U robnim grupama Proizvodi od voća i povrća, supe, začini i dodaci jelima, crna kafa i čaj, mineralne vode i osvežavajuća bezalkoholna pića, priznanje je pripalo "Poljoprometu" iz Požege, za visok kvalitet ocenjenih proizvoda.

U konkurenciji proizvođača procesne opreme i zanatske poljoprivredne opreme, za kvalitet linije mašina u procesnoj industriji nagrađena je kompanija "Panline" iz Grabca kod Šida, a u kategoriji ambalaža i ambalažni materijali nagrađena je "Hemotehna" iz Subotice.

Za najbolje grlo domaćeg uzgoja u oblasti konjarstva Veliki šampionski pehar Novosadskog sajma sa titulom apsolutnog šampiona pripao je Marku Đurđeviću iz Pećinaca, za priplodnog pastuva "517 Maestoso Betalka XXVI".

Isto priznanje u oblasti ovčarstva pripalo je Miloradu Čuletiću iz Hrtkovaca, za izložene kolekcije ovaca, ovna i priplodnog podmlatka rase "il de frans", i Goranu Čoliću iz Bogatića, za izložene kolekcije ovaca, ovna i priplodnog podmlatka rase "virtemberg".

Staropazovački "Napredak" je u oblasti svinjarstva nagrađen Velikim šampionskim peharom sa titulom apsolutnog šampiona za izložene nazimice F1 kombinacije, odnosno za kolekciju tovljenika, krmaču sa prasadima i nerasta rase "durok".

Agrarni fond Grada Bijeljine najbolja je inostrana lokalna zajednica u podsticanju agrobiznisa, a najbolji u oblasti korporativnih usluga u agrobiznisu su kompanija "Dunav osiguranje" i "Farma mont" iz Podgorice.

Opština Bačka Palanka najbolja je domaća lokalna zajednica u podsticanju agrobiznisa, dok je "Triglav osiguranje" najbolje u agrobiznisu u inovativnom pristupu u osiguranju životinja.

Za inovaciju godine u agrobiznis sektoru narađen je "Energreen" iz Novog Sada, dok je najbolji mladi lider u agrobiznisu Rajko Jovanović iz "Jovanović komerca" iz Temerina, a najuspešnija žena u agrobiznisu je Žaklina Bojić iz Novog Sada.

Osim nagrada za kvalitet proizvoda, večeras je dodeljeno i tradicionalno priznanje "Petar Davidović - Pera Tanjug" za medijsko praćenje Novosadskog sajma, čiji je ovogodišnji dobitnik novinar Radio-televizije Vojvodine Milan Brašnjović.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan